
Již 17. ročník největší soutěže piv z minipivovarů v Evropě s názvem „Jarní cena českých sládků“ se konal v pátek 21. března a v sobotu 22. března. Pivovarníci si tradičně dali sraz v Pivovarském dvoře Zvíkov pod záštitou Českomoravského svazu minipivovarů. Letos se do soutěže přihlásili sládci ze 132 pivovarů, kteří představili celkem 609 vzorků piv v 15 kategoriích.
„Jarní cena českých sládků“ je pro minipivovary kultovní záležitostí. Vítězství v tak silné konkurenci potvrzuje opravdu vysokou kvalitu oceněných piv. Degustátory si na ni vybírají velmi pečlivě. Piva tu hodnotí konsensuálním způsobem. Každý výrobek musí projít důkladným posouzením, než postoupí do dalších kol hodnocení.
„Aby mohli porotci posoudit všechna soutěžní piva, probíhá degustace už od roku 2018 ve dvoudenním formátu. Na hladký průběh soutěže dohlíží více než 20 organizátorů. Letos se o hodnocení postaralo 82 odborníků, které jsme rozdělili do deseti základních a čtyř finálových komisí,“ informoval Michal Voldřich, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.
„I letos se potvrzuje, že „Jarní cena českých sládků“ je prestižní soutěží, která ukazuje pestrost a kvalitu českého pivovarnictví. Přestože je počet vzorků o něco nižší než v minulých letech, úroveň soutěžních piv zůstává mimořádně vysoká a konkurence je velmi vyrovnaná. Menší počet vzorků nám také dal více prostoru pro osobní setkání, rozhovory a vzájemné sdílení,“ hodnotí Jan Šuráň, vedoucí degustátorů.
Nejvíce ceněnou kategorii českého ležáku vyhrál pivovar Bad Flash se svým pivem „Prostě ležák“. „Konkurence byla obrovská. O to víc si tohoto ocenění vážíme. Je to skvělé potvrzení, že jdeme správnou cestou,“ říká Martin Vávra, sládek pivovaru Bad Flash.
Soutěž určili organizátoři nejen pro minipivovary, ale i výzkumné a školní pivovary. Pivní vzorky porota hodnotí v 15 kategoriích, mezi nimiž nechybí český světlý ležák, polotmavý a tmavý ležák, pšeničná piva, IPA, NEIPA, kyselá piva či různé typy silných piv.
Velkým lákadlem soutěže jsou také odborné semináře, zaměřené na technické, technologické i legislativní aspekty pivovarnictví, které se konají v rámci pátečního programu. Tyto semináře umožňují pivovarníkům sdílet zkušenosti a rozšiřovat své znalosti.
„Pivovarníci mají o další vzdělávání a kvalifikaci velký zájem, což se odráží na rostoucí kvalitě piv. Degustátoři tak každoročně stojí před stále těžším úkolem určit vítěze, protože rozdíly mezi jednotlivými vzorky jsou minimální. I přes složité podmínky posledních let, včetně ekonomických výzev a změn na trhu, si vlastníci minipivovarů v České republice vybojovali pevné místo na zdejším trhu. Přestože čelíme velkým až existenčním výzvám, zájem o „Jarní cenu českých sládků“ neustále roste. To jen dokazuje, že naše minipivovary jsou životaschopné a nadále přispívají k bohaté pivní kultuře v naší republice!“ dodal na závěr M. Voldřich.
Tereza Melišová