Velvyslanectví Korejské republiky v České republice s potěšením oznámilo vítěze Festivalu korejské kuchyně a soutěže ve vaření korejských pokrmů, které se uskutečnilo 13. listopadu v restauraci ChefParade v Holešovické tržnici. Přihlášení kuchaři se utkali v gastronomickém klání a předvedli zde své dovednosti, kreativitu a cit pro umění korejské Gastronomie.
Vítěze vybrala porota, složená z významných osobností, mezi které patřil renomovaný český kuchař z Národního kulinářského týmu Pavel Švestka, kuchař z rezidence velvyslance Hyun Ho Shin a kulturní atašé z korejského velvyslanectví Park Hyunsung. Porotci hodnotili kulinářské dovednosti, kreativitu a osobní postřehy soutěžících ve spojení s jednotlivými pokrmy. Také vyjádřili spokojenost s kuchařskou dovedností soutěžících i s hotovými jídly. Soutěž okomentoval Pavel Švestka: „Bylo to přátelské setkání nadšenců korejské gastronomie, Čechů i hostů z ciziny. Díky všem účastníkům se podařilo při soutěži vytvořit úžasnou atmosféru. Následující ochutnávka jídel byla opravdovým požitkem. Pro mladé začínající kuchaře to byla snad životní zkušenost. Navzdory tomu, že někteří ze soutěžících byli začátečníci, jejich pokrmy byly opravdu vynikající.“ Hyun Ho Shin s radostí zaznamenal, jak moc čeští účastníci oceňují korejskou kuchyni. Vyjádřil svůj obdiv k jejich nadšení a dovednostem při přípravě tradičních korejských jídel. Bylo pro něj povzbudivé vidět jejich odhodlání ovládnout korejskou techniku přípravy jídel výslednou chuť.
V hlavní cenu získal Adam Žalmánek a za své úžasné Pudečigge si odnesl špičkový korejský rýžovar. Lukáš Kohout svým Bulgogi Bibimbapem zaujal porotu a získal druhé místo spolu s kvalitní horkovzdušnou fritézou. Na třetím místě se umístil Ondřej Hula se svým velmi povedeným Sogogi Siraegi Soup, za které obdržel poukaz do korejské restaurace v hodnotě 1000 Kč. Ostatní soutěžící samozřejmě také neodešli s prázdnou. Každý soutěžící obdržel sadu korejských surovin a všichni získali na památku vlastní zástěru s motivem festivalu.
Zástupci velvyslanectví poděkovali účastníkům akce, kteří si krom jiného přinesli jedinečné korejské recepty a podělili se o své cenné zkušenosti. Více na https://overseas.mofa.go.kr/cz-cs/index.do
Nikola Polubědov, foto Edita Volková