Text: Jakub Turek Foto: Mydrinks.cz
Rum je alkoholický nápoj destilovaný z melasy nebo ze šťávy z cukrové třtiny. Objem alkoholu v něm je 40 - 50 % druh od druhu. Jeho vlastí jsou Antily, souostroví v Karibiku, kde se vyvinula na každém ostrově zvláštní varianta tohoto destilátu.
Druhy rumu se obvykle rozlišují podle barvy, zrání a také podle technologie výroby na španělské, anglické a francouzské podle oblastí, které dříve kolonizovaly jednotlivé námořní mocnosti. Dnes si můžeme koupit libovolný rum přesně podle chuti. Jaký to bude?
Rum dle kolonií
Španělské rumy zvané añejo jsou sladší, vanilkové, vyrobené z melasy a vyrábějí se na Kubě, v Dominikánské republice, Panamě a také v Jižní Americe. Většina rumu ve španělském stylu se vypije v USA a Kanadě.
Anglické rumy bývají drsné, tmavé, s vyšším obsahem alkoholu a ponechávají si chuť melasy. Pocházejí z Jamajky, Barbadosu, Trinidadu a Tobago, ostrova Antigua a také z Grenada a Belize.
Francouzské rumy se označují za rhum agricole (zemědělský) a zakládají se na čisté chuti, neboť se vyrábějí ze šťávy cukrové třtiny. Jejich domovem je Martinik, Haiti, Guadeloupe a Reunion.
Rum podle barvy
Světlý rum (blanco) je chuťově nevýrazný, a proto se přidává jako základ do míchaných nápojů a také jako přísada do vaření.
Tmavý rum (sipper) má výraznou a těžkou chuť, která připomíná horké tropy, žhavé slunce a vlhké plantáže. Proto se obvykle pije samostatně.
Zlatý rum má více či méně vlastností od sipperu i blanco rumu. Dá se dobře pít, chutná lidem, kteří nejsou na tento alkoholický nápoj specialisté.
Rum se přidává do punčů a také do koktejlů pocházejících z Karibiku, jako je Cuba libre, Daiquiri, Piña colada nebo Mojito.
Používá se také k dochucování pokrmů, u nás v Česku jsou známé například rumové kuličky či koláče. Často se do něj nakládá ovoce. V Karibiku se přidává i do marinád.
Co je to melasa?
Většina rumu se vyrábí z melasy, která pochází z cukrové třtiny. Velká část melasy používané v Karibiku se dnes vyrábí v Brazílii. Melasa byla původně odpadem při rafinaci cukru. Třtinová šťáva se vaří a extrahuje se z ní cukr. To je takzvaná první melasa. Co z ní zbude, se znovu vaří, znovu se extrahuje cukr a zbývá druhá melasa. Potřetí vznikne už černá melasa, neboli tmavý koncentrovaný sladký sirup.
Třtinovou šťávu lze oproti melase získat velmi snadno lisováním cukrové třtiny.
Následuje destilace, zrání v dřevěných sudech nebo ocelových nádržích a míchání. Rum by měl zrát nejméně rok. V dubovém sudu tmavne, v kovovém tanku zůstává bezbarvý. Posledním výrobním krokem je míchání různých šarží tak, aby měla každá značka svoji chuť, která je stále stejná a při tom pro konzumenta rozeznatelná.
Špičkové rumy
Na světě se prodává nepřeberné množství značek, druhů a chutí rumů. Navíc se k nim přidávají nápoje, které se rumu více či méně podobají, nebo dokonce se jenom tak jmenují, aniž by jejich výrobci vůbec viděli cukrovou třtinu. Nabízíme proto výběr ze špičkových rumů, které vás nikdy nezklamou.
RON ZACAPA CENTENARIO 23Y 40%
Exkluzivní guatemalský rum Zacapa je destilován z fermentovaného čistého panenského sirupu cukrové třtiny. Zrání rumu probíhá v nadmořské výšce 2333 metrů speciálním systémem, jehož základem je postupné míchání rumů v sudech z bílých dubů, ve kterých zrál dříve Bourbon a Sherry Pedro Ximenez.
PLANTATION GRANDE RÉSERVE 40%
Rum jantarové barvy dozrává v Evropě. V první fázi zraje v sudech po bourbonu v tropickém podnebí Barbadosu a pak je zaslán do Pierre Ferrand, kde dozrává v malých dubových sudech v Château de Bonbonnet ve Francii. Značka Plantation vyrábí i další velmi kvalitní rumy. Například Plantation Original Dark Rum v barvě lehce načervenalého zlata je sladký a kořenitý. Vlajkovou lodí je Plantation 20th Anniversary.
Maison Pierre Ferrand patří k nejvýznamnějším firmám vyrábějícím koňaky ve Francii, ale mnohem slavnější je sortiment jeho rumů. Mistr destilér Alexander Gabriel se totiž každoročně vydává na cestu do Karibiku, do Střední a Jižní Ameriky, aby se porozhlédl po výrazově silných třtinových destilátech, které se po druhém zrání ve Francii promění v rumy Plantattion a Kaniché.
LEGENDARIO ELIXIR DE CUBA 7Y 34%
Výjimečně lahodný kubánský rum Legendario Elixir de Cuba mají na svědomí nasládlé rozinky, které jsou měsíc macerované v destilátu. Jemná ovocná sladkost z něho dělá jeden z nejpopulárnějších rumů pro ženy.
BUMBU RUM 35%
Domovem Bumbu rumu je ostrov Barbados. Při výrobě se do rumu po vypálení přidává místní koření, jehož složení je samozřejmě obestřeno tajemstvím.
VIZCAYA VXOP 21Y 40%
Rum je považovaný za nejlepší z Dominikánské republiky. Vyrábí se z destilované z cukrové třtiny a v malých dávkách zraje 18 - 21 let v dubových sudech po bourbonu.
DOS MADERAS PX 10Y RON AŇEJO SUPERIOR RESERVE 40%
Zrání tohoto 100% třtinového karibského rumu je rozděleno do tří fází. Nejprve zraje 5 let v dubových sudech přímo v Karibiku. Poté je převezen do Španělska, kde jeho zrání pokračuje ve sklepech Williams & Humbert opět v dubových sudech 3 roky. A nakonec zraje ještě další 2 roky v sudech, ve kterých před ním 20 let zrálo Sherry Pedro Ximenes.
DON PAPA 40%
Špičkový rum z Filipín má původ v cukrové třtině, která vyrostla na vulkanické půdě Negros Occidental, nejúrodnější filipínské oblast. Zraje 7 let v dubových sudech v podhůří Kanlaon.
DIPLOMATICO RESERVA 8Y 40%
Třtinový rum zraje 8 let v dubových sudech ve Venezuele, odkud pochází.
FLOR DE CAŇA CENTENARIO 12Y 40%
Nicaragua vyrábí rum velmi pomalu a pozvolna, což mu dodává hladkou a vyváženou chuť.
KRAKEN BLACK SPICED SPICED 40%
Černý spiced rum se vyrábí na Trinidadu a Panenských ostrovech. Přidává se do něj koření a byliny, které se macerují v rumu několik týdnů. Tato značka se vyrábí teprve deset let, ale už získala mnohé ocenění a také popularitu mezi zákazníky.
Pití rumu pro celou planetu
Kromě výjimečných rumů je na trhu mnoho dobrých rumů, které patří spíše mezi tak zvané masové značky.
Známý Bacardi a také Captain Morgan je zbavený typických příměsí, které sice nechutnají úplně každému, ale dělají z pití rumu zvláštní zážitek. Výsledkem je, že Bacardi i Kapitán Morgan jsou destiláty vhodné pro každého zájemce na celé planetě.
Havana Club má bohatší vůni a chuť, ale také se nejedná o regionální produkt a jeho vlastnosti odpovídají představám Evropanů, jak by podle nich měl chutnat rum. Běžní Kubánci oceňují spíše tamní značky Varadero, Legendario nebo Bocoy.