Mezi události, které vykazují jednoznačné sezonní znaky (jablka právě dozrála), se řadí již po několik let v muzeu opakovaná přednáška o výskytu a stavu pěstování jablek v jílovském regionu, spojená s ochutnávkou jak suroviny – tedy rozmanitých odrůd jablek, tak i jednoho z možných produktů jejich zpracování – hotových jablečných závinů.
V léty osvědčené spolupráci s Ing. Vojtěchem Ptáčkem, PhD, zajímavou přednášku, spojenou s následující degustaci připravil kolektiv muzea – který se blýskl pro tuto příležitost upečením několika druhů jablečných závinů – na čtvrtek 9. října t. r. Do hlediště, jemuž dominoval pult s dvaatřiceti vzorky odrůd jablek z Jílovska, zasedli především zasvěcení pěstitelé a zahrádkáři, ale současně také příznivci ochrany přírody a fanoušci ovocnářství a všeho, co s ním souvisí. Vítáni však byli i přátelé muzea, kteří se zajímají o jednotlivé části celoročního programu pravidelně. Je tomu tak bezpochyby proto, že se tu setkávají s tak pestrým žánrovým rozptylem, ale i mimořádnou kvalitou akcí, že nikdy neriskují zklamání.
Přednášející Ing. Ptáček je ve svém oboru – specializace na ovocnářství a jeho souvislosti – na slovo vzatým odborníkem. Najdeme jej jako pedagoga, publicistu, konzultanta, průvodce exkurzí, lektora přednášek a workshopů, vystavovatele na různě zaměřených výstavách po celé republice, pořadatele popularizačních akcí a degustací, ale i jako podnikatele při mimořádném množství příležitostí.
O soustředěném zájmu účastníků „jablkového večera“ v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy svědčí fakt, že během sezení zvládli okusit, zhodnotit a s lektorem probrat celkem 30 vzorků jablečných odrůd (zbyly jen dva nejméně zajímavé vzorky), jež v současnosti lze – více či méně snadno – na Jílovsku objevit. Jejich sledování, mapování a popularizaci se právě – jako jedné z celé řady svých aktivit – Ing Ptáček dlouhodobě věnuje. Ředitelka muzea PhDr. Šárka Juřinová atraktivitu tohoto tématu nepodceňuje a proto jej najdeme na seznamu akcí, spolehlivě lákajících návštěvníky už řadu let. Podařila se i letos.
Miroslav Navara
