Vánoce se kvapem blíží a s nimi přichází také každoroční vymýšlení dárků. Vinaři ze spolku „Dunajovské kopce“, které jsme mohli potkat na letošním veletrhu Prague Wine, mají hned několik zajímavých tipů, které potěší nejenom milovníky vín, ale také milovníky regionální gastronomie.
„Dunajovské kopce“, tak se jmenuje spolek vinařů z Březí u Mikulova a Dolních Dunajovic. Ti vyrábějí vína z hroznů, které vypěstovali v katastru zmíněných dvou podpálavských vinařských obcí. Cílem spolku bylo a je propojit vinaře, kteří čerpají ze zdejšího jedinečného terroiru a nabídnout návštěvníkům a milovníkům vína nezapomenutelné gastronomické zážitky. Spolek v současnosti čítá 15 vinařství. Zajímavé a nezvyklé je i motto spolku, které zní: „Přátelům je vše společné!“
Protože se jedná o vinaře, tak samozřejmě nabízí na prvním místě víno. Ovšem ne, jen tak ledajaké. Jeden z vrcholů jejich produkce má totiž na etiketě název „Spolkový Vlašák“. Jedná se samozřejmě o víno z odrůdy Ryzlink vlašský, která je jednou ze zdejších stěžejních kultivarů Mikulovské vinařské podoblasti. Skvěle se plodí právě v okolí Dunajovských kopců. Vyznačuje se ovocností, květnatostí, plností, strukturou, mineralitou a představuje komplexnost zdejších vín. Nejzajímavější je ale fakt, že se na výrobě tohoto vína podílejí všichni členové spolku. Takže dohromady scelili snad nejtypičtější Ryzlink vlašský z celé Moravy.
A protože k vínu patří i něco k zakousnutí, sestavili zdejší vinaři ze spolku ve spolupráci s renomovanými šéfkuchaři z gastropodniků napříč republikou velice zajímavou publikaci s názvem „Vinařská kuchařka“. Každý šéfkuchař ze zúčastněných firem, se kterými dunajovická vinařství dlouhodobě spolupracují, připravil několikachodová menu, harmonizovaná s vybranými víny s nezaměnitelným zdejším buketem a chutí. Více na webu spolku www.dunajovskekopce.cz nebo na jejich Facebooku a Instagramu.
Šárka Podlenová