Průvodcovství bude v roce 2021 už vázanou živností

Jolana Kopřiva Myslivcová (e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.)

 

Jistě víte, že v minulých letech početná skupina Průvodců iniciovala petici za vrácení průvodcovské činnosti do vázaných živností. Úsilí těchto kolegů a kolegyň bylo velké, a tak se jim podařilo prostřednictvím Magistrátu hl. města Prahy iniciovat vznik legislativního procesu, na základě kterého došlo k novele zákona č. 159/1999 Sb. a zavedení povinného označení průvodců průkazem. Co to znamená v praxi?

 

Od 1. 3. 2021 při výkonu průvodcovské činnosti bude každý průvodce povinen být na viditelném místě označen průkazem. Současně s průkazem musí být průvodce buď držitelem Živnostenského oprávnění, nebo mít uzavřenou pracovní smlouvu pro výkon této činnosti (např. dohodu o provedení práce s cestovní kanceláří).

POZOR!!! Nové je, že za legálnost výkonu práce průvodce odpovídá jak sám průvodce, tak i zadavatel práce - např. cestovní kancelář, agentura, hotel atd.. (Řečeno "člověčinou" pokud bude někdo někde něco vykládat skupině osob, na první pohled bude patrné, zda je nebo není tento člověk legální průvodce.) Která osvědčení jsou pro vydání Národního průkazu II. stupně platná?

Je úplně jedno, u které instituce jste skládal zkoušku průvodce, rozhodující je TYP ZKOUŠKY. Je to podobné jako u maturity. Nezáleží na tom, na které škole maturujete, rozhodující je mít maturitní vysvědčení. Od "revoluce" v roce 1989 se legislativa několikrát měnila. Měnily se požadavky na průvodce, měnily se i typy zkoušek. Právní úpravě každého období odpovídá druh zkoušky složené a vysvědčení, které jste od příslušné instituce obdrželi. Podkladem pro vydání Národního průkazu II. stupně je předložené OSVĚDČENÍ/VYSVĚDČENÍ o úspěšně složené zkoušce Průvodce cestovního ruchu u instituce akreditované v době vydání osvědčení. V posledních deseti letech se skládá státní zkouška profesní kvalifikace. Vysvědčení poznáte snadno - je na SEVT dokumentu, s kulatým razítkem, státním znakem, kvalifikačním dovětkem EU v angličtině. Na vysvědčení je uvedeno, že se jedná o zkoušku Průvodce cestovního ruchu včetně kódu zkoušky - PK 65 021 N (nebo DK 65 021 N) Pokud jste skládali zkoušku v roce 2011 a dříve a jednalo-li se o rekvalifikační zkoušku, máte na osvědčení uvedeno číslo rekvalifikace. V případě nejasností se "staršími vysvědčeními" mi pošlete email na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. s naskenovaným formulářem osvědčení a podíváme se na to společně

Jak se bude podávat žádost na Ministerstvo pro místní rozvoj?

Žádosti se budou podávat od 1. ledna 2021 a bližší informace o konkrétním postupu budou známé koncem prosince. Určitě Vám zašlu e-mail s informacemi, kde a jak o průkaz požádat. Také to bude zveřejněno na našich webových stránkách. Zatím využijte čas, vyhledejte si doma vysvědčení a vyčkejte dalších pokynů. Důležité - žádosti podané od 1. ledna do 28. února 2021 budou osvobozeny od správního poplatku. Od kdy budou průkazy povinné?

 Od 1. března bude povinné viditelné označení průvodců průkazem. V tuto chvíli cestovní ruch sice zrovna optimisticky nevypadá, ale věřím, že žádná kalamita snad netrvá věčně. Pokud chcete v činnosti průvodce kdykoliv v budoucnu pokračovat, zajistěte si průkaz včas. Jeho vydání také chvilku potrvá, tak to pak nenechávejte na poslední chvíli. Po 1. březnu 2021 nebude bez průkazu možné provádět.

Co mám dělat, když nemám složenou zkoušku Průvodce cestovního ruchu?

Můžete se přihlásit rovnou ke zkoušce nebo zvolit přípravný kurz. Kurzy Průvodce cestovního ruchu https://www.tyrkys.cz/rubrika/kurz-pruvodce-cestovniho-ruchu.html Přípravné kurzy Průvodce cestovního ruchu jsou nyní on line. "Potkáváme" se u monitoru v reálném čase na platformě ZOOM - je to velmi jednoduché - při výuce se slyšíme i vidíme. Stačí Vám PC nebo tablet nebo chytrý telefon s připojením k internetu, integrovanou kamerou a mikrofonem.

AKCE - "OPAKOVAČKA" Sleva 50 procent - vyžádejte si ji e-mailem + získáte BONUS - motivační sleva na cenu zkoušky :-) (platí pouze pro studenty, kteří kurz v minulosti absolvovali a vztahuje se ke konkrétnímu typu kurzu, který jste v minulosti navštívili) nebo Refresh znalostí ke zkoušce. https://www.tyrkys.cz/rubrika/specialky-pro-pruvodcedoskolovani-opakovacky.html vhodné pro ty, kdo absolvovali kurz teprve nedávno, ale zkoušky se obávají - cena zkoušky dle platného ceníku nebo

Přihláška ke zkoušce Průvodce cestovního ruchu a Termíny zkoušek https://www.tyrkys.cz/stranka/zkouska-pruvodce-cestovniho-ruchu-pk-65- 021-n-nove-terminy.html V tuto chvíli státních restrikcí - tzv. "lockdown" - se zkoušky nekonají. Jakmile to stát uvolní, bude zkušebních termínů opravdu hodně, aby se na všechny zájemce se dostalo. Přihlášku si můžete podat již nyní tzv. "bez termínu". Vše zprocesujeme, dostanete zadané téma písemné práce a můžete se připravovat. Jakmile se zkoušet začne, tak si dohodneme termín.

Jak to bude s průkazy, které byly vydány TYRKYSem v minulostí?

Průkazy, které jsou "zatavené v ochranné fólii" nebo pokud dokonce máte ještě papírovou knížečku - jejich platnost automaticky skončí 1. 3. 2021. Plastové karty, které jsou v angličtině se znakem EU vydávané od roku 2020 platí nadále a můžete je využít např. v zahraničí při vstupech do památkových objektů nebo získání provize z prodeje služeb. POZOR - nenahrazují však povinný Národní průkaz průvodce II. stupně. Kdo jste dočetli až sem.... tak jak už to tak bývá, je mi jasné, že se ve Vás bouří nejrůznější emoce. Od totálního nadšení (zejména u průvodců, kteří se v minulosti angažovali kolem výše zmíněné petice) přes lhostejnost či dokonce zlost. Plně chápu "nenadšení" těch průvodců, kteří mají "pouze" zkoušku průvodce Prahou a budou si zkoušku průvodce cestovního ruchu doplňovat. Chci vás ubezpečit, že ani já osobně ani TYRKYS jsme neměli tu nejmenší příležitost legislativní proces ve finální fázi ovlivnit. Výsledné znění zákona je výsledkem dlouhého jednání našich zákonodárců. Celý proces trval několik let a bohužel jeho finální načasování přišlo v ne zcela příznivý moment pro cestovní ruch. Bez ohledu na to, jaké kdo měl představy, je jisté, že průvodcovskou činnost nám změní nejen COVID, ale i legislativní změny v cestovním ruchu. Optimisticky věřím, že až se vše nějak srovná, tak kvalita převáží nad kvantitou a tato úprava přinese více práce a lepší honoráře průvodcům, kteří jsou dobří, pracují na sobě, pro které je průvodcovství posláním, vášní i drogou. V tuto chvíli můžeme jediné - nějak přežít a připravit se na moment, až vše zase "vystartuje" neb stále platí - Připraveným štěstí přeje :-) Držím Vám (tedy správněji nám :-)) moc a moc palce, přeji si, ať se "virus umoudří" a konečně budeme moci zase vykonávat práci, kterou nade vše milujeme.