Antonín Karoch
Lednicko-valtický areál je v české turistice známý pojem. Velkou zásluhu na zdejším turistickém rozvoji má také místní společnost Annovino, která mimochodem provozuje zdejší obdivuhodný TOP vinařský cíl Champion „Valtické Podzemí“. Dokonce se podíleli i na splavnosti ramena Dyje, což si užijí i vodáci. 23. června letošního roku otevřeli v místě bývalého parkoviště u unikátní budovy vinařství netradičně řešenou „Zahradu Evoluce“.
Ing. Roman Žďárský, jeden ze dvou majitelů vinařství, vysvětluje: „Annovino v názvu našeho vinařství latinsky znamená „zrození vína“ a my to myslíme vážně. Našim vínům opravdu věnujeme velikou pozornost a péči. Lednické vinařství zpracovává hrozny z přibližně 200 ha vinohradů. Jedná se o naše vlastní vinohrady a dále o vinohrady Mendelovy univerzity - Vinařské fakulty z Lednice, se kterou těsně spolupracujeme. Naše roční produkce činí kolem půl mil. litrů vína. Kapacitu ovšem můžeme navyšovat. Díky rekonstrukci a investicím už jsme ji téměř zdvojnásobili“.
Ing. Jindřich Sobota, druhý z majitelů, je krom již zmíněného také velice hrdý na to, co se jim podařilo vybudovat. „Víme, že vinohrady a výborné víno jsou ne sice přímo lukrativní, ale vcelku dobrý byznys. Ovšem na dnešní dobu to nestačí. Nejenže jsme vyčistili a revitalizovali 900 metrů podzemního labyrintu Valtické Podzemí, ze kterého se stala turistická atrakce číslo jedna, ale také jsme vybudovali v Lednici na Vinařském náměstí na Nejdecké ulici velké vinařské prezentačně-prodejní centrum s unikátními degustačními místnostmi a prostorami vhodnými i pro velké akce. Osobně si vážím toho, že jsme nelitovali námahy a celou budovu i část vnitřku obložili kameny z tzv. mušličkového vápence, které jsme našli na našich vinicích. Kdysi tady bylo moře a pod našimi pozemky se rozkládal třetihorní korálový útes. Jeho části nacházíme na některých vinohradech. Zdejší vápenec často tvoří zkamenělé kusy korálů, lastury a také ulity amonitů, což jsou dávno vyhynulí hlavonožci. Podle nás to vypadá úžasně. A nejen podle nás. Naši budovu vinařství například stačili v Pelhřimově zapsat do České knihy rekordů.“
Udělali toho ale daleko více. Na bývalém parkovišti vybudovali unikátní botanickou zahradu s rostlinami, kterým zdejší stepní klima vyhovuje. Nazvali ji “Zahrada Evoluce“. Návštěvníci tu najdou kromě rostlin a stromů i vápencové kameny se zbytky fosílií z jejich vinic. Kromě poučení tu nezapomněli ani na místa, kde lze posedět, popřípadě piknikovat a popít zdejšího vína. Prostě ideální místo pro odpočinek a relaxaci.
Poloha vinařství poblíž ramena tzv. zámecké Dyje přivedla majitele k dalšímu nápadu. Tuto část jihomoravské Amazonky, jak zde této řece říkají, otevřít pro vodáky s netradiční prohlídkou Lednicko-valtického areálu z vodní hladiny. Nechybí tu ani několik přístavišť. Jedno z nich, nedaleko od vinařství, se celkem výstižně jmenuje Přístav vinařství ANNOVINO Lednice. Krom toho je Lednicko-valtický areál připravený i na rodiny s dětmi. Mohou si zde vypůjčit kola nebo koloběžky a projet se na místních cyklostezkách.
Top vinařský cíl - Champion
Když v barokním divadle zámku ve Valticích vyhlásili organizátoři začátkem října 2018 výsledky soutěže Top vinařský cíl, museli zavézt další titul Top vinařský cíl - Champion. Tehdy ho udělovali poprvé. Byla to totiž cena pro vinařské cíle, které se v minulých ročnících třikrát za sebou umístily na medailových pozicích. Obdržely ho Salon vín ČR a Vinařství Lednice AnnoVino - Valtické Podzemí. Oba tak obrazně řečeno vešly do síně turistiky i slávy milovníků vín, ale na druhé straně už nemohou o tento prestižní titul soutěžit. Aby neustále vyhrávali, to by bylo prý fádní. V labyrintu historických vinných sklepů návštěvník najde poučení z historie i zábavu. Ročně tu pořádají 72 velkých akcí pro veřejnost a řadu privátních nebo firemních večírků. Toto podzemní město vína se 13 sklepy v celkové délce přes 900 metrů, s vyhlášenými akcemi, jako jsou tradiční večery s cimbálkou, Noc otevřených sklepů, volba Miss Burčák, Dýňobraní či Svatomartinské husí hody, málokoho nechají chladným. „Máme tu i vlastní vína Vinařství Valtické Podzemí, které poznáte podle etikety. Na té je obrázek Amonita. Je to jedna ze zdejších fosílii, kterou jsme dali na lahve jako symbol výjimečných tratí, které tu v oblasti firma vlastní. Tyto vinařské trati, s půdou bohatou na tzv. mušličkový vápenec, který dodává vínům velice zajímavé tó Jedná se vesměs o hnědozemní a černozemní spraše. Místy se až na povrch dostávají zkameněliny třetihorního vápence. Je to půda bohatá na minerály a na vápník, což se projevuje na chuti zdejších vín - jemnou mineralitou. Pro zajímavost uvádím i fakt, že novodobou rajonizaci, tedy jaké odrůdy jsou vhodné do našich vinohradů, provedl nestor českého vinařství a vinohradnictví Prof. Vilém Kraus, který několik desetiletí působil v Lednici a testoval, které odrůdy jsou u nás nejvhodnější. Dokonce spoluzakládal některé vinohrady, které dodnes využíváme,“ doplňuje ing. Petr. Krejčík, ředitel pro marketing a PR.
Vinaři z firmy AnnoVino jsou hrdí především na svoje Rulandské šedé, které pěstují na 24 ha. Vlastní dokonce i původní klon z pravlasti tohoto kultivaru, tedy z oblasti severní Itálie, kolem Verony. Na vinohradech samozřejmě nechybí ani Tramín červený, Ryzlink vlašský, Rulandské modré, bílé, Sauvignon, Pálava a u nás zatím méně známá odrůda Sevar. Také se specializují na Hibernal, což je v našich krajích sice odrůda nová, ale vyšlechtili ji už v polovině 20. století v Německu. Je to velice nadějný kultivar. Už první víno z panenské sklizně v roce 2012 v podobě slámového vína dostalo dvojitou zlatou medaili na soutěži „Terrawino Izrael“, což je jedna z nejprestižnější světových soutěží. Hibernal patří mezi kultivary, které odborníci označují zkratkou PIWI, což znamená, že se vyznačují vysokou odolností proti houbovým chorobám. Pro zdejší vinařství je také typické, že dodnes používají lahve typu Schlegel. Do nich totiž stáčeli víno i Liechtenštejnové.
Vína s tváří enologa
Annovino nezapomíná ani na propagaci. Při příležitosti otevření „Zahrady Evoluce“ představilo v Praze novinářům tři řady vín, na která se hodlají specializovat, a dále řadu moderních cuvée a vín typu frizzante. „Krom naší řady „Amonit“ s vůdčím Hibernalem, které prodáváme především v našem Valtickém Podzemí, jsme představili i řadu výběrových vín „Evoluce“ a jistý unikát. Tím jsou vína s tváří našeho mladého enologa ing. Jana Koubka,“ vysvětluje P. Krejčík. Když jsme před lety ve zdejší střední odborné škole vinařské poptávali, zda by některý ze studentů neměl zájem o práci v naší firmě, přihlásili se tři zájemci. Z nich vytrval pouze shora jmenovaný. Po úspěšné maturitě ho ředitel školy spolu s majitelem vinařství J. Sobotou doslova „dokopali“ k tomu, aby absolvoval ještě vysokou školu. Investice se jim vyplatila. Ještě ani nedostudoval a už jeho produkty získaly na Festwine v Brně ocenění Šampion, v Londýně na salónu Decanter obdržely bronzovou medaili, ze světové výstavy v Bruselu si majitelé přivezli za zdejší vína medaile stříbrné. V současnosti má ocenění a úspěchů tento mladý odborník na kontě ještě mnohem více. Vloni ho firma dokonce vyslala na stáž do Jihoafrické republiky, takže je celkem logické, že má svoji profesionální kariéru ještě před sebou. Proto Annovino neváhalo, a učinilo z něj tvář další speciální řady vín „Mladý enolog Jan Koubek“.
Za zmínku stojí ještě frizzante a speciální cuvée řady, zvané „Pohádkové“. Vína typu frizzante jsou moderní vína sycená oxidem uhličitým, a tedy jemně perlí. Vyrábí je v bílém a růžovém provedení. U řady „Pohádkové cuvée“ vsadili na jistotu. Bílé Pohádkové například tvoří směs Ryzlinku vlašského, Rulandského šedého a Tramínu červeného. Pohádkové růžové zase nabízí Svatovavřinecké rose a Rulandské modré rose. Červené cuvée je ze Svatovavřineckého a Rulandského modrého. Firma nabízí i speciality, jako je například jejich značka „Honey´s“, což je unikátní spojení vína, ovoce a medu. Ženy na něj nedají dopustit. Specialitou je i Lednické Višňové, což je čistě ovocné víno, ze 100% višňové šťávy.
Majitelé společnosti Annovino, J. Sobota a R. Žďárský, mají za sebou celou řadu zajímavých projektů. Prvně jmenovaný se podílel na firmě Soare, která kdysi zdárně konkurovala našemu největšímu vinařství Bohemia sekt a proslavila se jak řadou sektů „Mucha“, se secesními motivy tohoto umělce na etiketě, tak i výrobou šumivých nápojů pro dětské oslavy Robby Bubble – Rychlé špunty. Po prodeji podílů v této společnosti se rozhodl založit své vlastní vinařství přímo na jižní Moravě.
Mimochodem oba majitelé spolu podnikají už třicet let, což je také unikátní. Prý spolu vydrželi tak dlouho proto, že jsou každý úplně jiný. Ovšem oba myslí na budoucnost, takže do podnikání v oboru zapojili i svoje potomky.
Burčákomat
Tečka na závěr. AnnoVino vlastní ještě jeden unikát. Asi nikde na světě nenajdete nápojový automat, ze kterého byste si mohli načepovat na podzim populární burčák, tedy rozkvašený vinný mošt. Ve firmě stroj vyvinuli a nechali patentovat. Na Jižní Moravě už zmíněných „burčákomatů“ najdete několik.