Krumlovští vinaři Na Tramínu postupují podle metod biovinařství. „Snažíme se o co nejšetrnější přístup, bez použití radikálních chemických prostředků,“ popisuje Pavel Fučík ze Sdružení cestovního ruchu Český Krumlov. „Věříme, že se to projeví na kvalitě úrody a získáme tak odpovídající surovinu pro vysoce kvalitní výsledný produkt - českokrumlovský Solaris. S uspokojením jsme sledovali, jak naše vinička prospívá, jak rostou první hrozny. Letos očekáváme, že sklidíme zhruba padesát kilogramů Solarisu“. Panenská sklizeň je v historii každého vinohradu výjimečný, neopakovatelný svátek, zpravidla spojený se slavností jak ve dnech sběru, tak uvedení vína do vinařského světa. „Vína z panenské sklizně patří v archivech vinařů k nejzajímavějším raritám a v řadě vinařství se k panenské sklizni vytváří i tzv. pamětní kniha, která je základem pro rozvíjení tradice“, říká Miroslav Reitinger z Českokrumlovského rozvojového fondu - druhý z krumlovských zapálených vinařů, kteří se o obnovenou vinici obětavě starají. Očekává se, že letošní panenská úroda by mohla naplnit prvních až 50 lahví. Pro budoucí krumlovské víno jsou již rok připraveny etikety. Na jejich tvorbě se podíleli studenti Střední uměleckoprůmyslové školy sv. Anežky České v Českém Krumlově. „Chtěli jsme, aby budoucí víno z krumlovských viniček neslo svou vlastní etiketu, jejíž návrh vznikne přímo v místě, kde víno dozrávalo, proto jsme v loňském roce nabídli studentům možnost kreativně se vyjádřit,“ vysvětluje Miroslav Reitinger.
Již nedávné měření moštoměrem na vinici na Tramínu slibovalo vydařenou úrodu a dávalo tušit, že cukernatost se přiblíží až úrovni pozdního sběru. Měření v den sběru tento uspokojivý výsledek potvrdilo a krumlovští vinaři mohli oznámit, že první panenská úroda krumlovského Solarisu má 21 stupňů. Poctivá péče zakladatelů Festivalu vína Český Krumlov o zdejší vinice se tak k jejich spokojenosti vyplatila. Panenská úroda na místních svazích je nesporně tou nejpřesvědčivější pozvánkou na vinařský Festival. Své hosty přivítá v posledních zářijových dnech a o dobrou zábavu a skvělé vinařské zážitky tu nepochybně nebude nouze.
Miroslav Navara (dle TZ)