Nejsme popelnicí Evropy a české výrobky nejsou zdaleka tak špatné, jak u nás média často tvrdí

 

Slavnostní vyhlášení nového ročníku soutěže Česká chuťovka v Divadle U Hasičů se pomalu stává tradicí

 

To prohlásila prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. známá potravinářská odbornice a předsedkyně hodnotitelské komise při zahájení již 9. ročníku soutěže o značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek „Česká chuťovka 2017“a 7. ročníku soutěže o značku „Dětská chuťovka 2017“. Již po páté také zvolí osobnost z oblasti potravinářského průmyslu, kterou poctí titulem „Rytíř české chuti“. Soutěž je nízkonákladový projekt, který jako jeden z mála podobných akcí nečerpá z veřejných zdrojů ani korunu a daňového poplatníka nic nestojí. Všem zúčastněným jde v tomto případě především o to, že mohou podpořit poctivou a dobrou českou potravinu bez jakéhokoliv postranního zájmu.

Letošní zahájení proběhlo již tradičně v Divadle U Hasičů za podpory Hasičské pojišťovny, jediné pojišťovny v Čechách se skutečně českým kapitálem. Za osm let existence soutěže se značkami Česká chuťovka a Dětská chuťovka může pochlubit celkem 534 potravinářských výrobků. I letos do ní přihlásili čeští potravináři už více než sto svých produktů.

Obě dnes známé značky vlastně vznikly jako spontánní iniciativa skupiny potravinářských odborníků, kteří se rozhodli čelit nepřiměřenému tlaku trhu, především obchodních řetězců, na co nejlevnější výrobek, ovšem za cenu nižší kvality. Mnozí dodavatelé tak i přes svoji nechuť museli vyrábět potraviny s různými cenu snižujícími přípravky, což se bohužel leckdy odrazilo v chuti i kvalitě výrobku. Nutno ale poznamenat, že kvalita potravin v porovnání s prvními ročníky rok od roku stoupá, stejně jako zájem potravinářů se této soutěže zúčastnit. Prý oceňují především nezávislost organizátorů soutěže, podepřenou od samého začátku autoritou špičkových odborníků napříč různými potravinářskými obory, kteří nepodléhají lobbistickým tlakům a rozhodují naprosto průhledně a nestranně. Na druhé straně i díky zvyšující se kvalitě přihlášených výrobků má hodnotitelská komise čím dále, tím více, práce s rozhodováním, jaký výrobek ocenit a proč.

 

Výrobky z Masny Globus - Čakovice, získaly titul Česká chuťovka již po několikáté

 

Součástí soutěže se od roku 2011 stala i „Dětská chuťovka“. Tady hodnotitelskou komisi tvoří děti a mládež od 6 do 16 let. Tato netradiční komise posuzuje výrobky, které jsou určené právě dětem. Dětská porota je složená z členů Dětské tiskové agentury, žáků Základní školy Londýnská a VOŠES a SPŠ potravinářských technologií, Podskalská. Podle potravinářů jsou to prý nejpřísnější hodnotitelé, které dosud poznali, a lobbing v jejich případě nepřipadá v úvahu.

Nad soutěží opět převzala odbornou garanci renomovaná Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, dále Vyšší odborná škola ekonomických studií a Střední průmyslová škola potravinářských technologií, Podskalská, kde budou na podzim probíhat také veškerá hodnocení přihlášených výrobků. Odborným patronem soutěže je i letos rektor VŠCHT, prof. Ing. Karel Melzoch, CSc.

Záštitu nad touto soutěží již poněkolikáté převzal předseda Senátu Parlamentu České republiky, Milan Štěch. I díky němu proběhne vyhlášení vítězů v prostorách Valdštejnského paláce. Další záštitu celé akci poskytl i ministr zemědělství Marián Jurečka. Je to sice nezvyklé, protože ministerstvo zemědělství organizuje vlastní soutěž s názvem Klasa, ale dá se to vysvětlit stoupající oblibou „České chuťovky“.

Text a foto: Antonín Karoch