
Ani ve Středomoří nechybějí extrémní teploty. To sebou však nese i jevy z pohledu cestovního ruchu pozitivní. Poukázali na to i představitelé cestovní kanceláře Sardegna Travel na předsezonním setkání s novináři. Letní turistická sezona se prostě prodlužuje. Sardegna Travel tak ohlašuje proměnu jarních a podzimních měsíců, dosud zpravidla považovaných za tzv. mimosezonu, na sezonu hlavní. Navíc to umožňuje programy zájezdů diferencovat, nabídku učinit podstatně rozmanitější, vycházející mnohem více vstříc různícím se zájmům a zálibám klientů. Z čeho tedy půjde letos vybírat?
Sardinie se od kontinentální Itálie poněkud liší. Ostrov je atraktivnější, s bohatší paletou zážitků, jež si odtud turisté odvážejí. V souladu se současnými trendy nabídka přibližuje návštěvníkům také péči o environmentální ohleduplnost a udržitelnost. Turistická sezona se rozšíří, kam až zdejší klima dovolí. Hosté poznají Sardy nejen jako ubytovatele, stravovatele a dopravce, ale i jejich způsob života do hloubky - až po prastaré tradice a zvyklosti. Při okrajích sezony budou zařazeny programy, seznamující např. s produkcí vína, sardinskou gastronomií, či např. pěší poznávací toulky s průvodci za archeologickými nálezy, náboženskými lokalitami atd. Východ ostrova je řidčeji osídlen, nabízí však o to půvabnější přírodní scenérie. Členité pobřeží s příjemnými plážemi střídá okouzlující vnitrozemí – zejména chráněný přírodní park Gennargentu s nejvyšším vrcholem Sardinie – Punta La Marmora. O zálivu Orosei, svým vzezřením evokujícím kýčovité pohlednice, se hosté shodují: má ne-li zcela, tak jedny z nejkrásnějších pláží ostrova. Obdiv sklízejí i souvislé oleandrové aleje, vroubící dlouhé kilometry silnic a dálnic. Tak velké a přebohatě rozkvetlé velkými bílými, růžovými, červenými, žlutými i fialovými květy mohou být jen ve Středomoří. Sever ostrova je na pohled nejatraktivnější. Palau je turisticky méně frekventované, než např. Santa Teresa di Gallura, odkud vyplouvají trajekty na Korsiku, či Porto Cervo, přezdívané milionářský přístav, s převažující originální architekturou.
Díky poloze přímo naproti souostroví Maddalena však výhled z Palau severním směrem je nádherný. Pobřeží tu tvoří členité skály, mořskou erozí vytvarované do neuvěřitelných, fantaskních tvarů, nemajících obdoby. K ostrovům Maddalena, právem vyhlášeným národním parkem, se pořádá množství lodních výletů, s různou délkou a programem. Sever Sardinie je nejen pohledný, ale i velmi dobře vybavený turistickou infrastrukturou – od jednoduchých apartmánových komplexů až po luxusní hotely v sousedství příjemných pláží. Zájemci tu najdou nejproslulejší golfový areál na Sardinii – Pevero Golf Club. Na samém severním cípu ostrova pak leží vyhledávaný přístav Santa Teresa di Gallura. Zejména v odpoledním slunci si vysoké skály nad jeho zálivem, zatnutým hluboko do vnitrozemí, vynutí obdiv návštěvníků. Západní strana Sardinie nás překvapí - připomíná např. Maďarsko: rovina, kukuřičné lány, pláž ukrytá ve vysokém rákosu. Za pozornost však stojí – městečko Isola Rossa okouzlí svou malebností, město na hradbách – Castelsardo – imponuje bohatou historií, přístav Alghero zaujme svým honosným katalánským stylem. Jižním směrem se příroda mění v divočejší, nedotčenou. I to bývá předmětem zájmu turistů. Na jihu ostrova pak leží sardinská metropole Cagliari. Oplývá památkami, v sezoně tu najdeme nepřeplněné pláže. Costa Rei, Chia, Villasimius – to jsou lokality jihu se sněhobílým příjemným pískem. Cagliari s atraktivní polohou na devíti vápencových pahorcích poskytuje zajímavé pohledy - ať už při příjezdu po moři, při příletu, nebo při toulce jeho ulicemi. Procházka promenádou kolem přístavu nabízí atmosféru a noblesu proslulých středozemních přímořských letovisek. Archeologické areály, kostely, šlechtické paláce, to vše vypovídá o historických epizodách, které se tu během dávno minulých staletí odehrávaly.
Samostatnou, vysoce atraktivní kapitolou je nepochybně sardinská kuchyně. Od kontinentální se znatelně liší. Např. gnocchi ze semoly v rajčatové omáčce s klobásou, sypané strouhaným, mezinárodně proslulým sýrem pecorino jsou vynikající. Podobně kuličky z bramborové moučky, zvané fregula, doplněné vývarem ze skopového masa nebo z mušlí, opět sypané pecorinem. Kuchyni však dominují různě upravovaná masa (mimořádně oblíbené je selátko v charakteristické lokální úpravě) a zejména pak mořské plody a ryby. Velký výběr je i v moučnících. Základem je nejčastěji mouka, med, mandle a cukr. Dolaďují se citrónovou nebo pomerančovou kůrou. Pokud jde o vína, traduje se, že produkce ze sardinských vinic je oficiálně uznávána jako druhá nejlepší ze všech, produkovaných na území Itálie. V tomto duchu nabídku CK Sardegna Travel podpořil pozvánkou do svého restaurantu Aromi na Náměstí Míru v Praze 2 populární majitel vyhledávaných restaurací a častý TV host, propagující italskou kuchyni, šéfkuchař Riccardo Lucque.
Miroslav Navara