
Na Slovensku se už stalo tradicí, že gastronomický rok v této zemi začíná akcí „Zimný festival jedla“. Exkluzivní restaurace po celé zemi se snaží, aby pro své hosty připraviliy nejlepší a nejoriginálnější jídelníček za „kulantní“ cenu. Každá restaurace připraví 3 nebo 4-chodové festivalové menu, v kterém najdete něco z tradiční slovenské, ale i něco originální a světové kuchyně.
Abyste si mohli zakoupit festivalové menu, musíte navštívit stránky www.zimnýfestivaljedla.sk, vybrat si restauraci, termín a objednat si. Pak už jenom stačí přijít a pochutnat si na gurmánských specialitách. Každá restaurace nabízí k festivalovému menu něco navíc: malý předkrm, dezert nebo skleničku vína. Letošní festival odstartoval 11. ledna a potrvá až do 23.února. Takže milovníci dobrého jídla, máte ještě šanci se zapojit do gurmánských degustací.

Návštěvníci se mohou těšit na hojné a bohaté menu z celého Slovenska. Opět budou moci vychutnat menu hvězdných restaurací slovenské gastronomie, jako jsou UFO, Mlyn 108, Chateau Čereňany, Doma u nás, Kaviareň Slávia, IASAI, Au Café, BISTRONOMY nebo Hotel Lomnica. Účastní se i další oblíbené podniky Carnevalle, Nostalgie, Leberfinger, KAZUMI, Ohnisko Košice, Chateau Gbeľany, Zámoček Antonstál, Hotel Hviezdoslav či Zylinder.

Za úspěšným festivalem stojí šéfredaktor známého gastronomického bedekru „Gurmán na Slovensku“ Radoslav Nackin. O tom, že se jedná o asi nejoblíbenější akci pro gurmány, svědčí fakt, že se letos koná už 12. ročník. Navíc se do akce zapojuje rostoucí počet restaurací, které se festivalu účastní. Bedekr „Gurmán na Slovensku“ letos vybral rekordních 54 špičkových restaurací a představí také několik nových mladých šéfkuchařů.

Návštěvníci se mohou těšit na hojné a bohaté menu z celého Slovenska. Opět budou moci vychutnat menu hvězdných restaurací slovenské gastronomie, jako jsou UFO, IASAI, Au Café nebo Carnevalle v Bratislavě, Mlyn 108 v Modre, Chateau Čereňany, a také Kaviareň Slávia v Košicích, anebo Hotel Lomnica ve Vysokých Tatrách. Účastní se i další oblíbené a moderní BISTRONOMY, vedle gastropodniků jako Leberfinger a Zylinder s tradiční prešporskou kuchyní, Ohnisko Košice, Chateau Gbeľany, Zámoček Antonstál či Hotel Hviezdoslav v Kežmarku.

Svoje menu budou prezentovat i noví talentovaní kuchaři z restaurací, jako je Apolka z Bratislavy s prešpurskou kuchyní, Palatín vo Svätom Jure s rakousko-uherskou kuchyní, Origin z Lučenca s moderní regionální kuchyní a Bistro Bakoš z Košíc. Krom klasických restaurací si mohou hosté vyzkoušet také prestižní hotelové restaurace, jako je Sissi v Hotelu Lomnica ***** v Tatranskej Lomnici, Hotel Panoráma**** na Štrbskom Plese, Hotel Elizabeth**** v Trenčíne, Boutique Hotel PRI MLYNE z Lozorna, nebo Francúzska reštaurácia Hotela Devín v Bratislavě. V letošní nabídce přibude dalších šestnáct prémiových restaurací.
„Na světě je tento model festivalu velice oblíbený a návštěvnost gastropodniků roste někdy až o 30 %. V zahraničí se jedná spíše o městské festivaly. Počet hostů hostí je mnohem vyšší než u nás,“ tvrdí Radoslav Nackin. „Například restaurace jenom v Londýně nabízí 30 000 rezervací a Miami 45 000. Samozřejmě tyhle počty souvisí i s velikostí těchto měst a lokalit. Náš festival navštíví každoročně 5 - 7 000 hostí. Za 10 let organizování naší gastroakce to dává na naše poměry pěkných cca 50 000 rezervací. Navíc restauracím v době festivalu stoupnou tržby cca o 15 - 20 %!“
Jedním z hlavních partnerů „Zimného festivalu jedla“ je slovenská centrála cestovního ruchu SLOVAKIA TRAVEL, která tímto způsobem podporuje rozvoj gastro turistiky. „Domácí i zahraniční milovníci dobrého jídla si mohou sestavit svůj vlastní itinerář a navštívit festivalové restaurace v různých regionech. Tomu se říká „pravá gastro turistika“, kdy najednou objevujete nejenom krásy a zajímavosti regionu, ale také zjišťujete, jak chutná Slovensko,“ vysvětluje Ivana Magátová, generální ředitelka SLOVAKIA TRAVEL. „Určitě každý zná přísloví, že „Láska prochází žaludkem!“ Proto si Slovensko můžete zamilovat i díky "Zimnímu festivalu jídla,“ dodává Marta Kučerová, vedoucí slovenského zastoupení pro turistiku v Praze.
Antonín Karoch/TZ