![](/images/2024/listopad/WhatsApp-Image-2024-10-29-at-14.21.41-2.jpeg)
Je to země země s tisíciletou historií vinařství a místem, které mnozí odborníci považují za samotnou kolébku vína. Gruzie není pouze destinací s vynikajícím vínem, ale také s krásnou přírodou a bohatou kulturou. Nicméně víno ze zdejších autochtonních odrůd se po staletí těší mezi místními obyvateli téměř posvátnému významu.
Podle historiků gruzínské vinařství sahá více než 8 000 let zpět. Důkazy o pěstování révy vinné a výrobě vína našli vědci v archeologických lokalitách po celé zemi. Výroba vína zde nebyla jen zemědělskou činností, ale stala se součástí místních tradic, náboženství a kultury. Gruzie je jednou z několika prvních oblastí, kde lidé začali šlechtit a pěstovat révu vinnou. Proto jsou zdejší kavkazské révy ve světě jedinečné se také se pyšní více než 500 autochtonními odrůdami. To z ní činí jednu z biologicky nejcennějších vinařských zemí světa. Mnohé ze zdejších kultivarů zůstávají známé pouze místním. Ovšem několik kultivarů rév si získalo celosvětové uznání a pěstují je i mimo Gruzii. Například v Moldavsku.
Mezi nejvýznamnější gruzínská vína patří Saperavi. Jde o plné červené víno, které se vyznačuje tmavou barvou, intenzivní chutí tmavého ovoce a má vysoký potenciál pro zrání. Je to jedna z mála červených odrůd, která má tmavou slupku i dužinu. Bílý kultivar Rkatsiteli je odrůda, oblíbená pro svou svěží kyselost, jemné tóny jablek a citrusů. Je základem mnoha cuvée gruzínských bílých vín a je také oblíbená při výrobě vína metodou kvevri, tedy zdejšímu unikátnímu systému kvašení v mohutných pálených nádobách. Další oblíbená bílá odrůda Mtsvane tu často mísí s kultivarem Rkatsiteli pro zvýšení aromatických vlastností. Mtsvane má svěží, květinové aroma a jemné ovocné tóny, díky nimž je skvělou volbou pro milovníky lehkých bílých vín. Kultivar Chinuri je typický pro region Kartli. V Gruzii ho často používají pro výrobu šumivých vín. Chinuri má svěží, ovocnou chuť s lehkými citrusovými tóny.
Gruzie je rozdělena na několik vinařských regionů, z nichž každý má své specifické podnebí, půdu a odrůdy. Každý region tak produkuje vína s jedinečným charakterem. Nejznámější vinařský region, kde produkují více než 70 % gruzínského vína, se jmenuje Kachetie. Region je známý svou úrodnou půdou a mikroklimatem údolí Alazani, ideálním pro odrůdy Saperavi a Rkatsiteli. Města jako Tsinandali a Telavi mají mezi vinařskými turisty obzvláště dobré jméno. Region okolo hlavního města Tbilisi Kartli a na něj navazující region Kakheti jsou známé odrůdami Chinuri a Goruli Mtsvane. Tady se vinaři zaměřují na lehčí, osvěžující vína a také tu vyrábí některá z nejlepších gruzínských šumivých vín.
Vinaři v horských regionech Racha a Lechkhumi produkují slavné polosladké červené víno Kvanchkara. Jedná se o cuvée z odrůd Alexandrouli a Mujuretuli. Oba regiony nejsou nijak rozlehlé a navazují na sebe. V této oblasti se nacházejí aluviální (lužní) půdy se zvýšeným podílem jílu a vápence. Kontinentální klima s horkými léty a chladnými zimami je ideální pro dobré dozrávání hroznů. Proto jsou zdejší vína vzácnější a těší se díky své jemnosti a sladkosti velké oblibě nejen v Gruzii. Trochu neprávem zahraniční vinařská literatura opomíjí další známé gruzínské vinařské regiony jako například Abkhazia, Samegrelo, Guria, Adjara, Imerceti nebo Meskheti.
![](/images/2024/listopad/GWH-house%201.jpg)
Mezi jedno z největších předních gruzínských vinařství patří Georgian Wine House (GWH). Založili ho v roce1996 ve městě Gori. Díky modernímu vybavení tu vyrábějí nejen vysoce kvalitní vína, ale i zdejší proslulé gruzínské koňaky. Vlastní 150 hektarů vlastních vinic v různých mikrooblastech s ideálními klimatickými a půdními podmínkami pro pěstování odrůd jako Saperavi, Rkatsiteli a Mtsvane. Většinu vína produkují moderními metodami, ale nezapomínají ani na tradiční vína, která vyrábí historicky osvědčenou metodou kvašení v nádobách kvevri. Podle českého zástupce, firmy Noravank, s produkcí přes 6 milionů lahví ročně a více než 25 různými produkty v portfoliu je Georgian Wine House jedním z lídrů gruzínského trhu a spolupracuje s více než 50 distributory po celém světě. Jeho posláním je přinášet milovníkům jiskrného moku na všech kontinentech dostupná a kvalitní gruzínská vína.
A. Karoch/TZ