Piešťany: historické i moderní lázně

Barlolamač Piešťany. Foto: Peter Zelizňák - Wikimedia, licence CC-BY

Video: Marta Svobodová

Piešťany (česky Píšťany, německy Pistyan nebo Bad Püschtin, maďarsky Pöstyén, polsky Pieszczany) jsou nejznámější lázeňské město na Slovensku. Léčí se zde revmatické choroby.

PŘEHRAJTE SI VIDEO: Historie a současnost Piešťany 

Dokladem o prastarém osídlení je je Moravanská venuše, obdoba známější Věstonické venuše. Je to 7,5 cm vysoká venuše vyřezaná z mamutího klu okolo roku 22 800 př. n.l. 

První písemná zmínka o městě pochází z roku 1113, kdy se jmenovalo Pescan. O minerálních pramenech se poprvé zmiňuje Georg Wernher roku 1549 v knize De admirandis Hungariae aquis hypomnemation (O zázračných vodách Uherské monarchie).

Piešťany vlastnila grófská rodina Erdődy až do 2. světové války. Tento rod vybudoval první lázně roku 1778. Na počátku 19. století byly přestavěny v neoklasicistním slohu a dostaly jméno po Napoleonovi Bonaparte.

Piešťany.

Na konci 19. století pronajali Erdődyovci Piešťany Winterům, kteří z nich udělali světově proslulé lázně. Po 2. světové válce byly znárodněny a v 60.-70. letech zásadně rozšířeny.

Zajímavé stavby v Piešťanech

Jednou z nejstarších budov je Kurhotel (Lázeňský hotel). Má renesanční jádro, ale to už není zřejmé, protože byl mnohokrát přestavěn. Dnes v něm sídlí Balneologické muzeum.

Kolonádový most od Emila Belluše je významnou funkcionalistickou stavbou z let 1930-1933, se sochou Barlolamača (Lamač berlí) od Roberta Kühmayera a lepty do skla od Martina Benky.

Napoleonské lázně je soubor klasicistních budov z let 1822-1862.

Thermia Palace je lázeňský dům, který spojuje funkci hotelu a balneoterapie. Byl postaven roku 1912 a je považován za vrcholné dílo slovenské secese. Jeho hvězdná chvíle přišla, když se v něm sešli roku 1917 tři císaři - bulharský Ferdinand I., německý Vilém II. a rakouský Karel I. Dnes víme, že se domlouvali o dalším vedení 1. světové války a tím si podepsali ortel poražených ve světovém konfliktu, který rozpoutali.

Františkovy lázně pojmenované po císaři Františku Josefovi byly postaveny roku 1898. Tento klenot architektury byl stržen roku 1965, protože voda z Váhu protékala do neudržovaných bazénů.

Grand Hotel Royal (Slovan) z roku 1906 ohrožuje podobný osud, protože  byl uzavřen roku 1986 a od té doby chátrá.

Hotel Lípa je v dezolátním stavu a nespíš bude také stržen. 

Doprava

Přes Piešťany prochází dálnice po trase Bratislava - Tranava - Piešťany - Trenčín - Žilina. Z Moravy je to sem nejblíž po silnici přes Bílé Karpaty z Uherského Hradiště. Nezapomeňte, že slovenští policisté jsou přísní a překročení rychlostního limitu je velmi drahé. Také jízda bez dálniční známky se vůbec nevyplatí. 

Podél dálnice vede rychlíková železniční trať z Bratislavy do Žiliny

V provozu také malé dopravní letiště Letisko Piešťany. Na letišti je k vidění rozsáhlé Vojenské historické muzeum

KOSMAS.cz: Vyberte turistický průvodce po Slovensku.