Miroslav Navara
Byli jsme na novinářském vinobraní v Burgenlandu. Letos se uskutečnil již 7. ročník. Tradici novinářských vinobraní založili před sedmi léty novináři cestovního ruchu ve Slovinsku. Ne náhodou – kvalita a věhlas slovinského vinařství je známa široko daleko. Jsme dlouholetí přátelé a tak nás – stejně jako v minulých letech – pozvali i letos.
Novinkou však bylo, že se tentokrát nekonalo ve Slovinsku, ale v rakouském jižním Burgenlandu. Tamní vinaři si zakládají na svém originálním produktu, víně zvaném Uhudler. Jde o pro Rakousko typický velmi obtížně přeložitelný domácký název čistě přírodního moku z rezistentních odrůd, v minulosti dovezených z Ameriky. Tyto odrůdy byly v různých dobách z různých důvodů v Evropě zakazovány, jen tu a tam se dařilo tyto zákazy prolomit. To platí právě nyní v jižním Burgenlandu. Region si z této skutečnosti vytvořil ojedinělou přednost a na originální pohostinnost oblasti, zvané „Uhudlerei“, láká turisty. S názvem Uhudler se tu setkáváme na každém kroku na spoustě poutačů kolem silnic, v nabídce restaurantů i hotelů, na štítech vinařství, farem, speciálních muzeí, ve střediscích vinných sklepů. Jak jsme se přesvědčili, místní jsou ochotní pro svoji propagaci udělat mnoho. Naším průvodcem částí programu se dokonce stal Martin Weinek, herec, dramaturg a režisér,mimořádně populární díky roli inspektora Kunze v seriálu Komisař Rex. Ukázal se současně jako majitel vinařství a penzionu, ve kterém jsme bydleli.
Svoji toulku jsme započali velmi netradičně – návštěvou farmy Himan na návrší nad Rudersdorfem, kde se vyrábějí rozmanité druhy octa, ale i doplňkové výrobky, jako džemy, mošty, marmelády, destiláty. Vyznačují se jemností a celou škálou chutí, dovolujících v kuchyni dosahovat zajímavých efektů. Během dvoudenního programu jsme se setkali m.j.s vinařem, hoteliérem a výrobcem uzenin, sýrů a dalších druhů typických místních potravin Mathiasem Mirthem, který nás nejen pozval na „Uhudler menu“ do svého hotelu, ale ukázal nám i část své farmy, kde chová divoká prasata na maso do svých kančích uzenin. Pravé vinobraní se skutečným sběrem hroznů jsme si odbyli na vinici starosty Eltendorfu Josefa Pfeifera ml. Ten nám poté v přilehlém sklípku nabídl degustaci všech druhů vína, které vyrábí, kromě Uhudleru např. Modrou Frankovku. Poblíž Heiligenbrunnu jsme si prohlédli vinohrady a sklípky, mezi nimiž má své „království“ i zmíněný „inspektor“ Martin Weinek. Také on nám s patřičnou dávkou hrdosti na kvalitu své produkce nabídl k ochutnávce vše, co ze svých hroznů produkuje.
Jen takříkajíc mimochodem jsme zaznamenali celou řadu zajímavostí a památek, spojených se zajímavou historií, které z tohoto regionu činí turisticky velmi atraktivní oblast. Ne náhodou se země jmenuje Burgenland – Hradsko – lze tu navštívit i řadu zámků a hradů. Novinářské vinobraní se – již posedmé – vydařilo a tak všichni účastníci – z Chorvatska, Rakouska, Slovinska, Srbska i my z Česka – se shodli: ať žije příští, 8. ročník, který je plánován na pobřeží Jadranu – do slovinského Koperu.