Expo 2017- Astana

V Astaně, hlavním městě Kazachstánu slavnostně zahájil kazašský prezident Nursultan Nazarbajev světovou výstavu Expo 2017. Za Českou republiku, se ceremoniálu zúčastnil prezident Miloš Zeman. Mezi dalšími významnými státníky, které prezident středoasijské republiky přivítal, byli ruský prezident Vladimir Putin, čínský prezident Si Ťin-pching, španělský král Felipe nebo generální tajemník OSN António Guterres, celkem se zahájení zúčastnilo 17 prezidentů a předsedů vlád.

 

Největší světová výstavní událost roku 2017

Mezinárodní specializovaná výstava (www.expo2017astana.com) se stane největší světovou výstavní událostí roku 2017, na níž by se mělo během 3 měsíců od 10. června do 10. září 2017 představit více než 3000 kulturních a zábavných akcí. Hlavní téma výstavy je „Future Energy“, (Energie budoucnosti). Bude se zabývat budoucností energie, jejím využitím a novými zdroji, snižováním emisí.  Své know-how v oblasti ekologicky šetrných technologií a návrhy zelené ekonomiky představuje 115 účastnických zemí a 22 mezinárodních organizací z celého světa včetně Spojených států, Ruska, Číny, Německa či Japonska. Expo 2017 je první mezinárodní výstavou na půdě bývalého Sovětského svazu. Očekává se návštěva 5,5 milionu turistů. Výstaviště se rozkládá na ploše 174 ha. Vlastní výstavní komplex na rozloze 25 ha navrhlo slavné americké studio Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, zde jsou národní pavilony, mezinárodní a tematické pavilony. Nová futuristická městská čtvrť bude ekologická a bude nabízet výstavní pavilony, kongresovou halu i bydlení. Stavby pavilonů jednotlivých států zajišťuje Kazachstán, jednotlivé státy si tedy zařídily pouze interiér pavilonů. Symbolem a dominantou Expa je pavilon Kazachstánu ve tvaru největší koule na světě pod názvem „Nur Alem“ (průměr 80 m, celková výstavní plocha 20,5 tis.m2). Koncept je reprezentován jako „muzeum Energy Future“. V 7. patře sférické budovy se představují hlavní druhy energie – energie vesmíru, slunce, biomasy, větrné, vodní a kinetická energie a osmém patře je výstavu „Astana – Město budoucnosti 2050“. Představuje se zde i bohatá kultura, historie, současnost a budoucnost Kazachstánu.

Zóna „Tvořivá energie“ obsahuje ty nejlepší projekty místních vědců na toto téma. Ukazuje se, že iniciativa prezidenta Nazarbajeva v oblasti energetiky a ochrany životního prostředí se úspěšně naplnila v realizovaných projektech v regionech „zelené ekonomiky“ Zvláštní pavilon „oblast osvědčených postupů“, demonstruje již realizované technologie a projekty v různých oblastech obnovitelných zdrojů energie. Mezinárodní výbor pro výběr, který zahrnoval vítěze Nobelovy ceny z 133 vybraných projektů vybral 22 osvědčených postupů. Žádosti o účast v soutěži byly poslány z 25 zemí.

Co je vlastně Expo?

Název EXPO označuje světové výstavy, jejichž historie sahá do poloviny 19. století. Účastníky výstav jsou státy a mezinárodní organizace, které mají za úkol představit svůj pohled a přínos v oblastech vymezených tématy jednotlivých výstav. Ta zpravidla zachycují klíčové problémy a otázky, s nimiž se potýká lidstvo při svém vývoji, a vyzývají účastníky k představení jejich technických a ideových řešení. V dnešní době se každých pět let koná tzv. „velké“ EXPO (naposledy 2015 v Miláně, nejblíže 2020 v Dubaji) a v mezidobí probíhají menší výstavy označované jako „specializované“ EXPO. Do této kategorie spadá právě i EXPO 2017 v Astaně. Organizace světových výstav EXPO je řízena Mezinárodním úřadem pro výstavnictví (BIE) sídlícím v Paříži. Expo v Miláně trvalo půl roku a navštívilo ho přes 22 milionů lidí. To letošní v Astaně má za tři měsíce navštívit zhruba pět a půl milionů návštěvníků.

 

A co Češi?

Český pavilon na EXPO 2017 představí v rámci hlavní expozice „Důmyslnost řešení“, která je charakteristická pro technologie vyvíjené českými vědci i konkrétní produktové aplikace českých firem. Pavilon dále seznamuje návštěvníky výstavy se zajímavými turistickými místy a jednotlivými regiony v ČR, tradiční českou kuchyní a českým pivem. Nebude chybět ani doprovodný program s ukázkami folklórního umění a soudobé české kultury. Významným cílem účasti ČR na EXPO 2017 je podpořit obchodní aktivity českých firem v Kazachstánu a okolním regionu, proto jsou v rámci doprovodného programu připravovány také odborné semináře. Rozpočet české účasti byl stanoven na 98 milionů korun.

Český pavilon je rozdělen do dvou částí. Hlavní expozice v prvním patře je věnována unikátním vynálezům, technologickým řešením a nejmodernějším výrobkům českých firem. Dominuje jí koncept sportovního letounu budoucnosti-letadlo na elektrický pohon. Mezi exponáty Česká republika prezentuje, kromě již zmíněného letadla, např. elektrárnu získávající energii ekologickým zpracováním odpadu, elektrobus s automatickou rychlonabíjecí infrastrukturou nebo největší převodovku na světě určenou pro větrné elektrárny. Zahájení výstavy se zúčastnila rovněž početná podnikatelská delegace organizovaná Svazem průmyslu a dopravy a Asociací malých a středních podniků. Cílem Ministerstva průmyslu a obchodu je společně s podnikatelskými organizacemi využít výstavy k podpoře exportu a rozvoje obchodních vztahů v Kazachstánu i v sousedních zemích.

 

Nabízíme především energetiku

Komisař české účasti na Expu 2017 Jan Krs přibližuje koncept české prezentace: „EXPO 2017 v Astaně představí návštěvníkům ty nejpokročilejší technologie z oblasti energetiky a s ní spojených odvětví. Česká republika na výstavě nemůže chybět, protože v energetice má naše země mnohé co nabídnout. Svědčí o tom i to, že jsme bez problému naplnili celý pavilon exponáty, aniž bychom se museli, jakkoliv odchylovat od tématu výstavy. Tam, kde nejsme schopni konkurovat velikostí, vynikáme chytrými a důvtipnými řešeními. Na této myšlence jsme založili i koncept naší prezentace na letošním EXPO. Vše, co v Astaně prezentujeme, jsou přitom zcela unikátní technologie na té nejvyšší světové úrovni. Komplexní realizací české expozice provedla na základě výsledků výběrového řízení a společnost Arteo CZ. Kazachstán věří, že mu Expo pomůže s propagací ve světě. Na výstavu hodlají Kazaši přilákat nejen odborníky, ale i turisty, kterým chtějí ukázat moderní metropoli Astanu. Prezident Nazarbajev ohlásil, že Kazachstán má v úmyslu do roku 2050 pokrýt polovinu své energetické spotřeby z obnovitelných zdrojů. Kazachstán patří mezi nejrozlehlejší země světa (plocha 2 717 300 km² – 34krát více než ČR) a je územně největším vnitrozemským státem, ale většina území je jen velmi řídce osídlena (15 milionů obyvatel představuje hustotu necelých 6 ob./km²). Od roku 1997 je hlavním městem Kazachstánu Astana místo dřívější Almaty.

Jaromír a Věra Hamplovi