Lnářský modrák, bohužel jen model

Právě před sto lety představili rybáři z Lánska veřejnosti nově vyšlechtěnou rasu kapra jménem Lnářský modrák. Vyznačoval se menší hlavou, zavalitým tělem, chutným masem a namodralým zabarvením tenké kůže v důsledku minimálního množství podkožního tuku. Dvě desetiletí kraloval tržním rubám u nás. Dnes už ho neochutnáme, protože dílem dějinných událostí i dílem člověka vyhynul.

Portugal Wine Trophy je největší mezinárodní soutěž vín v Portugalsku. Letos jich tu hodnotili hodně přes tisíc. Pro vinaře, tedy hlavně pro zdejší česká a slovenská vína, to znamenalo na naší premiérové účasti v této akci opravdu velký úspěch. O ten se krom vinařů zasloužili i představitelé časopisu Sommelier, kteří celou českou a slovenskou účast zorganizovali.  

Vůbec nemají řeznické kořeny. Rodinná firma Pelant-Doupovské uzeniny ze Žalmanova totiž začala se skladováním a zpracováváním brambor. Slupky nechávali zkrmovat prasatům. Nejdříve si jich pořídili několik, později se zmohli na velice slušné stádo. Proto vybudovali malá jatka, později výrobnu i prodejnu. V současné době získali za své uzenářské výrobky několik ocenění ze soutěží Regionální potravina, Český výrobek nebo Dobrota karlovarského kraje. To, a ještě další informace jsme se dozvěděli od Bc. Petra Pelanta, vedoucího obchodu a pokračovatele v nové rodinné tradici.

Jde sice jen o hvězdy divadelní a filmové, nicméně je milé si občas zavzpomínat. Národní muzeum totiž otevírá ve své Nové budově výstavu s názvem Když hvězdy září, která připomíná známé, slavné a možná dnes již téměř zapomenuté hvězdy českého divadelního a filmového umění posledních dvou století.

Lesní cesta po kalamitě

O tom, že kůrovcová kalamita ustupuje, se pomalu přesvědčují lesníci téměř na celém území České republiky. Po odtěžení kalamitního dřeva a po opětném zalesnění ploch začíná obnova těžkou technikou zdevastovaných lesních cest. Pro Lesy ČR to znamená ročně investovat stovky milionů korun na jejich sanaci.

Karlštejn je krásný i v zimě

Jaká jídla a nápoje se tradičně konzumovala a dosud konzumují ve středních Čechách? Kromě vánočky a kapra lze ze široké škály jmenovat černého kubu, vdolky a vánoční medovinu. Také jsou oblíbené perníčky, které se do Čech údajně dostaly ze sousedního Německa. Různé způsoby jejich zdobení si návštěvníci mohou prohlédnout v muzeu v Jílovém u Prahy. Ve středních Čechách se z mnoha druhů cukroví také připravuje Masarykovo cukroví. Evidentně si předkové našeho prvního prezidenta vážili….

Už je to oficiální! "Adventní slavnost u baziliky" v maďarském hlavním městě Budapešti se stala již podruhé nejlepším vánočním trhem v Evropě. Kromě toho byla v Rytířském sále baziliky poprvé otevřena výstava betlémů.

Dozvěděli jsme se smutnou zprávu. Po třiceti letech končí vynikající magazín Sommeliér, který nám mnoho let přinášel osvětu, poučení a informace o vínech, vinařství a gastronomii. Pokud se nenajde následovník, bude to ztráta pro vinařský byznys velice citelná. Tak alespoň několik slov na toto téma od šéfredaktorů a zároveň vydavatelů periodika, Ivy Bárty Kovaříkové a JUDr. Luboše Bárty, MBA