Historicky nejpočetnější skupina vodáků se o víkendu vydala z Boršova nad Vltavou do centra Českých Budějovic. V rámci festivalu „Lodě na vltavské vodě“ společně splulo tento úsek Vltavy více než padesát vodáků na paddleboardech, kanoích a raftech. Tuto klidnou trasu zdolala většina z nich zhruba za tři hodiny.

Na pražském Žofíně byly slavnostně vyhlášeny výsledky již 19. ročníku prestižní soutěže Vinař roku 2021. Organizátorem soutěže je společnost Český archiv vín s.r.o.  Soutěže se účastnili vinaři s víny, které vyrobili z hroznů révy vinné v České republice. Každý z nich musel mít připraveno kromě vzorků zaslaných do soutěže dalších minimálně 500 lahví vína k uvedení na trh v den vyhlášení výsledků. Do letošního ročníku se přihlásilo 51 vinařů z Čech a Moravy. To je přesně stejný počet jako v roce minulém. Co do počtu vzorků se číslo zastavilo na čísle 496. Od omezení maximálního počtu vzorků, které může jeden vinař do soutěže přihlásit, je to nejvíce v historii.

Na českém trhu najdete tisíce vín, tuzemských i zahraničních, dobrých i špatných. Jak se v tom vyznat? Jak postupovat při  nákupu, abychom se vyhnuli zklamání? Jednou z osvědčených rad je sázka na jistotu. „Pokud nám jednou od vinaře chutnal Ryzlink vlašský ročníku 2018, pak je slušná šance, že nám zachutná i další ročník 2019. Když nám od něj chutnají vlašáky, za ochutnání určitě stojí i jeho veltlín. A podobně to funguje i na regionální úrovni, kde mohou zákazníci vsadit na systém VOC (Vína originální certifikace). To je systém, který sdružuje vína z daného regionu, která podléhají kontrole kvality. Vína mají podobné rysy a dávají nám vysokou míru jistoty, že se nespleteme,“ vysvětluje ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Dožínky mikroregionu Holešovsko

Víte, co pije Hradiště? Že ve Zlíně se koná Barum Czech Rally Zlín a v Kroměříži se bude po roční přestávce opět konat festival vojenských kapel? A že 29. srpna vypuknou Dožínky mikroregionu Holešovsko? Prostě to bude pestrý konec letošních prázdnin….

Dinner in the Sky

Velké změny přináší letošní ročník Dinner in the Sky. Jde o sérii adrenalinových, nicméně špičkových, kulinářských zážitků v podobě obědů či večeří. Je důležité poznamenat, že jídla tu podávají zhruba padesát metrů nad zemí. Kouzelná, nebem plující, plošina se totiž po letech na Vinohradech stěhuje přímo do srdce historické Prahy, a sice na pražskou náplavku. Letos budou účastníci výpravy do oblak startovat z Dvořákova nábřeží a historické centrum jim bude doslova ležet u nohou.

Vinobraní máme za dveřmi

Botanická zahrada v Troji je svým způsobem světovým unikátem. Jako jedna z mála obdobných institucí na světě se může pyšnit produkčním vinohradem a kolekcí vín z vlastní produkce. Tradiční vinobraní se tu konají již od roku 2004. V loňském roce se z důvodů opatření proti šíření onemocnění Covid-19 slavnostní vinobraní nekonalo, ale letos se Botanická zahrada Praha k oslavám sklizně vína opět vrací.

Z tiskové konference

Dobré jídlo vám spolehlivě zvedne náladu, zatímco to špatné ji dokáže stejně spolehlivě zkazit. Tak by se dal charakterizovat hlavní smysl soutěží o značky Česká chuťovka a Dětská chuťovka. Potravina, oceněná těmito tituly, pochází zaručeně od českého výrobce a její výtečnou chuť ověřili renomovaní znalci. K dobré náladě zákazníků tak za předchozích 12 let přispělo již ohromujících 1196 potravin od 226 skvělých českých výrobců, oceněných značkou Česká chuťovka. Dalších 225 výrobků od 97 producentů potěšilo zejména děti, protože získaly od dětské poroty značku Dětská chuťovka.

Marina Vltava

Celkem nepovšimnuto, brázdí vody Labe i Vltavy, tedy alespoň tam, kde to jde, mnoho menších i větších lodí a lodiček. Jejich majitelé jsou raději zticha, aby si na ně všeobjímající státní byrokrati zase nevymysleli nějaké hloupé nařízení, poplatek či jinou hovadinu. Co je však horší, každý sladkovodní námořník občas potřebuje zastavit a doplnit pitnou vodu, najíst se, zajít na WC a také loď na určitou dobu zakotvit. Ne každý si může dovolit strávit celou sezónu na vodě. A to nemluvíme o nutnosti spustit plavidlo na řeku, provést na suchu důležitou opravu nebo loď na zimu vytáhnout a zaparkovat. Právě k tomu slouží mariny, kterých je u nás zatím zoufalý nedostatek.