Jakub Turek

Živý kraj - destinační agentura vydala přehled 27 naučných stezek. Publikace v kroužkové vazbě Tipy na výlety po naučných stezkách Karlovarského kraje jednotně popisuje každý výlet. Textově jsou udané základní parametry, příjezd, náročnost a délka. K tomu všechny naučné tabule v terénu a další místa v okolí, které stojí za návštěvu. Přiložený je výřez turistické mapy. 

Italská kuchyně samozřejmě není pouze pizza, ale co naplat, chutná

To nejlepší z italské pouliční kuchyně můžete již za několik dnů ochutnat v Holešovické tržnici v Praze v rámci nové gurmánské série, která se bude snažit představit kuchyně všech druhů a vůní světa. Koncept „Pop-up dnů“ tu tentokrát zaměří na Apeninský poloostrov. Pozor, zmíněná gastronomie však rozhodně není jen o pizze!

 

Mistrovský Latte art

Budějovický kávový týden odstartoval. Na programu najdete tematické workshopy na toto téma, cupping výběrové kávy či promítání světově uznávaného dokumentu AeroPress Movie. Návštěvníci mohou vyrazit také do budějovických kaváren a za nasbíraná razítka získat balíček kávy. Celý program o víkendu završí druhý ročník "Budějckého Coffee festu".

Historické město Porto, známé mimo jiné i skvělým portským vínem

Letecká společnost Air Serbia během listopůadu svoji síť mezi městy jako jsou Atény, Budapešť, Kodaň, Ankara, Istanbul, Larnaka, Lublaň, Oslo, Bukurešť, Praha, Soluň, Skopje, Sofie, Podgorica, Vídeň, Záhřeb atd. o přímou linku mezi Bělehradem a Portem.

Svatý Hostýn, jedno ze zastavení na Cyrilometodějské stezce

Českou republiku minulý týden oficiálně přivítali mezi členské země Rozšířené parciální dohody o Kulturních stezkách Rady Evropy (tzv. EPA). Stalo se tak na 12. poradním fóru Kulturních stezek Rady Evropy, které se konalo minulý týden v polské Lodži. Svoji zásluhu na tom má i Cyrilometodějská stezka.

Při projevu došlo i na budoucí plány, a to zejména budování expozice „Arktida“ pro lední medvědy a další zvířata dalekého severu. Na snímku zprava: náměstkyně primátora hl. m. Prahy Jana Komrsková, ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a moderátor Jan Kovařík. Foto Tereza Šolcová, Zoo Praha

Zoo Praha oslavila dne 28. září 92. výročí svého otevření. Krom toho si tu ještě připomněli 90 let chovu slonů a hrochů i 60 let chovu goril. A také s nimi spojené pavilony jako rok otevřenou Rezervaci Dja a přesně dekádu sloužící Údolí slonů.

Sklepy Salonu vín jsou pro degustace přímo stvořené

Degustace je jeden ze základních a nejznámějších způsobů, jak se seznámit s jednotlivými víny, což je právě nyní v době vinobraní velice aktuální.  Řízené i volné degustace jsou zároveň často hlavní cíl vinařské turistiky. Tento prazáklad poznávání zmíněných nápojů lze dokonce pojmout velmi moderně, například prostřednictvím tzv. degustace „by the glass“. Jak to funguje a kde se s tím u nás setkáte?