Šéfredaktorka časopisu Turista PhDr. Marcela Titzlová přibližuje obsah výstavy

Historii časopisu Klubu českých turistů přibližuje výstava unikátních archivních fotografií a souvisejících zajímavých informací ve společenském sále prodejny Rock Point Praha v Havlíčkově ulici 1029/3 v Praze 1. 

Zakladatelé Klubu českých turistů proklamovali své záměry v lednu 1889 na stránkách nově vzniklého vlastního časopisu, který dokázal odolávat času navzdory dějinným zvratům až do současnosti a letos slaví 135 let od svého založení. První členové a nadšenci klubu si uvědomovali, že hromadná pěší turistika je důležitá nejen pro zdraví, ale také pro rozvoj společenského života a šíření národního sebevědomí. U příležitosti tohoto výročí Klub českých turistů připravil ve spolupráci se společností Rock Point Praha výstavu, věnovanou časopisu, jeho aktivitám a významu během úctyhodné doby jeho existence.

           volání exotiky...

Oba veletrhy, kombinované s výstavami For Caravan a For Boat proběhly na letňanském výstavišti PVA EXPO PRAHA ve dnech 15. až 17. března. Expozice 302 vystavovatelů z 24 zemí světa na výstavní ploše cca 9400 čtverečních metrů během tří dnů navštívilo 26 815 zájemců o všechny druhy cestování. Partnerskou zemí letošního již 32. ročníku se stala exotická Srí Lanka, která se po letech vrátila na veletrh.

„Návštěvníci si mohli prohlédnout expozice i ze vzdálených destinací, jako Indonésie, Peru, Thajska nebo Japonska. Debut na veletrhu v Letňanech absolvoval ostrov Elba a nechyběly ani tradiční turistické bestsellery jako Chorvatsko, Slovinsko a další, Čechům blízké země,“ komentuje ředitelka veletrhu Janica Ciglianová.

Výlov sektu ze dna Vranovské přehrady

S Velikonocemi startuje nová turistická sezóna. Letos to bude poprvé, kdy mohou návštěvníci jižní Moravy využívat turistickou kartu, která umožňuje zvýhodněné vstupy a bonusy. MojaKartu zavádí ve spolupráci s ubytovateli a turistickými místy Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava.

Už aby otevřeli řeku. Vrchiv SCCR

První jarní den máme za sebou a duben chystá na turisty ve středních Čechách mnohá překvapení. Ať už je to v Týnci nad Sázavou, kde budou odemykat řeku Sázavu, ve Zruči, zase otevírajíí na zdejším zámku turistickou sezonu, na zámku Nelahozeves nabídnou hrnčířské slavnosti a ve sklárně Nižbor zase oslaví svátek Beltain. To vše a mnoho dalšího vás čeká. Stačí jenom přemoci přirozenou lenost, obout odolnou obuv a vyrazit.

Na Křemenci

Světový den vody si koncem března připomínají Lesy České republiky. Kromě porostů totiž v celé zemi spravují potoky a malé vodní nádrže, mokřady, tůně i rašeliniště. Ty jsou v krajině důležitým zdrojem vody. Proto do jejich výstavby, údržby a obnovy podnik vkládá nemalé prostředky. V rámci programu „Vracíme vodu lesu“ loni dokončil 185 projektů za 300 milionů Kč. Také letos plánuje 180 staveb za 350 milionů korun.

Slavnostní přestřižení pásky před novou mongolskou expozicí Gobi. Zleva ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, prezident České republiky Petr Pavel a ministr životního prostředí a turismu Mongolska Bat-Erden Bat-Ulzii. Foto Václav Šilha, Zoo Praha

V Zoo Praha slavnostně otevřeli mongolskou expozici Gobi a zahájili svou neuvěřitelnou 93. hlavní sezónu. Prezident České republiky Petr Pavel, ministr životního prostředí a turismu Mongolska Bat-Erden a ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek slavnostně přestřihli vstupní pásku a otevřeli novou expozici veřejnosti.

Veliákonoce na Hluboké, Photo Pick

Čtyři dny volna, a také řada zajímavých akcí. Takový je příslib letošních Velikonoc v jižních Čechách, obzvlášť na Budějovicku, kde se tradice mísí se zábavou. Zde bude Velikonoční program opravdu pestrý, což je i důvodem vyrazit na první jarní výlet. Během prodlouženého víkendu možná zvládnete oslavit Velikonoce, a ještě navštívit oblíbené turistické cíle.

Street food má stále více přívrženců. Foto Jakub Červenka

Už podruhé můžete v Holešovické tržnici ochutnat menu na tzv. Street Food, tedy festivalu rychlého občerstvení s názvem PASTRAMI POP-UP vol. II. který se po roce, přesněji dne 25.4. 2024, opět vrací do Holešovické tržnice. Dostal název od populárního jídla Severní Ameriky s názvem Pastrami. Gastronomická delikatesa má prý své kořeny v tradičním rumunském pokrmu, který přinesli do Ameriky rumunští židovští emigranti.