Naučná stezka Včely a mravenci, Monínec. Foto: Jan Přerovský

Ve Středočeském kraji se návštěvníci mohou vydat na procházku po desítkách naučných stezek. Najdete je ve všech turistických oblastech. Jsou vhodné pro turisty všech věkových kategorií. Doplňují je naučné panely se zajímavými informacemi, například o místní fauně, floře či životu místních osobností. Přinášíme tipy na ty nejzajímavější.

Rotunda Nalezení sv. Kříže v Praze 1 je jednou z nejstarších dochovaných církevních staveb na území metropole. Románská stavba pochází z první poloviny 12. století. Při právě probíhající rekonstrukci se podařilo odkrýt nečekaný a velmi cenný nález.

U Černého a Čertova jezera zpracovávají kůrovcové dříví. Zvolte jinou trasu! Aktuálně práce probíhají v hospodářských lesích u Železné Rudy, konkrétně u Černého a Čertova jezera, kolem nichž vede i oblíbená Stezka Českem. Lesníci nechtějí oblast uzavřít, ale návštěvníky žádají o velkou opatrnost a pochopení.

Znojemská enotéka

Znojemsko, přesněji Znojemská vinařská podoblast, je sice nejmenší ze čtyř hlavních vinařských regionů na jižní Moravě. Ale určitě to neznamená, že má nejméně co nabídnout. Možná naopak. Každý, kdo ve vinařských krajích hledá kromě tradiční turistiky také cestu k vínu, zde najde nespočet možností, kde víno nejenom ochutnat, ale také se o něm mnohé dozvědět. Vybrali jsme sedm tipů, které by žádný milovník vína, neměl při návštěvě Znojemska vynechat. 

 

Nejnavštěvovanějším turistickým cílem v jižních Čechách je za loňský rok Jihočeská zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou. Zoo za rok 2021 přilákala téměř 270 tisíc návštěvníků. Největší meziroční nárůst zaznamenala Alšova jihočeská galerie a stala se tak skokanem roku. Údaje vycházejí ze statistik Tourdata agentury Czech Tourism.

Trebbia je evropské ocenění zrozené v pražském kostele sv. Rocha jako přirozený dějinný průsečík téměř tisíciletého duchovního vývoje na tomto místě a pozitivního vztahu mezi mecenáši a tvůrci kulturních hodnot.

Říká se, že šéfkuchař dělá restauraci. Jeden z nejzkušenějších šéfkuchařů v republice mění po dlouhých dvaceti letech dres. Nemíří ovšem ke konkurenci, ale naopak mění svět restaurací za firemní stravování. Šéfkuchař Radek David nastupuje jako kreativní šéfkuchař do společnosti Aramark, která je největším subjektem v oblasti firemního stravování v zemi.