Stalo se již jistou tradicí, že se v posledních říjnových dnech na letňanském výstavišti setkávají zástupci cestovních kanceláří, cestovních agentur, turistických destinací, dopravců, hotelů, poskytovatelů služeb a dalších subjektů na odborném mezinárodním kontraktačním veletrhu Czech Travel Market. Letos už proběhl jeho čtvrtý ročník. Zmíněný veletrh se zaměřuje především na organizování kontraktačních jednání tuzemskými a zahraničních partnerů, působících v turistice. Proto je určený především pro profesionály z výjezdového, příjezdového i domácího cestovního ruchu, kteří se tu mohou zúčastnit prezentací různých destinací a obchodních jednání se svými zahraničními i tuzemskými partnery.  A hlavně národních workshopů. Letos tu představily svoji nabídku cestovní kanceláře, hotely a další organizace ze Slovenska, Německa a Chorvatska.

O rozmnožování živočichů víme téměř vše. Ale jak jsou na tom rostliny? Ve skleníku Fata Morgana jim díky originální výstavě vstoupíte až „do ložnice“. Trojská botanická zahrada totiž ve skleníku Fata Morgana slavnostně zahájila neobvyklou výstavu nazvanou Intimní život rostlin. Návštěvníkům prozradí fígle, které rostliny používají ke svému rozmnožování. Jejich květy, tolik obdivované
pro svou krásu a nevinnost, překvapí vynalézavostí v šálení opylovačů, a tak si zajišťují kvalitní potomstvo. Ve zdejší tropické džunglí se vžijte do role opylovače a poznejte tuto většině lidí neznámou fascinující stránku života rostlin. Nudit se nebudete ani vy, ani vaše děti.

Již v pátek 8. listopadu pořádají Svatomartinskou slavnost ve Starém Městě. Na husí hody a košt mladých vín se můžete těšit od 15 hodin v Jezuitském sklepě a polyfunkčním sále kostela sv. Ducha na náměstí Velké Moravy. V 16 hodin přijede sv. Martin na bílém koni, scházet nebude žehnání mladých vín, ohňová show, projížďky v kočáru, dvě cimbálové muziky. Hodování skončí ve 22 hodiny. www.vychodni-morava.cz/akce/137461

Jsou to lidé, kdo dělá Moldavsko zvláštním. Cestujte do jakéhokoli kouta Moldavska a uvítají vás skutečně přátelští lidé a jídlo patří k přivítání. Když přijedete do moldavské vesnice, než se nadějete, budete sedět u stolu prostřeného jídlem a domácím vínem.

Na sklence sektu v expozici vinařství Cricovo

Moldavské víno se pomalu ale jistě stává ve světě pojmem.  Místní dokonce tvrdí, že tvar Moldávie je podobný vinnému hroznu. Při troše fantasie nejsou daleko od pravdy, zvláště když člověk zjistí, že celých sedm procent veškeré moldavské zemědělsky obhospodařované půdy tvoří vinice a ve vinařství či na vinohradech pracuje čtvrt milionu lidí. Moldávie je dokonce šestý největší producent vína v Evropě.  A to, co do počtu obyvatel, je jich dohromady o něco více než tři milióny. Nutno ale podotknout, že více než milion Moldavanů pracuje v zahraničí a dalších 700 tisíc tvoří důchodci. Víno ale umí vyrobit úžasné. Takže se není co divit, že jejich největším svátkem není žádná politická manifestace, jako kdysi u nás První máj, ale Národní den vína, který se pravidelně v hlavním městě Kišiněvu slaví první týden v říjnu.

 

Byli jsme pozváni

Každoroční mezinárodní setkání novinářů, zajímajících se m.j. i o vinařství, vymysleli před devíti lety kolegové ve Slovinsku. Během uplynulých devíti ročníků jsme se seznámili s jednotlivými vinařskými oblastmi země, kde nápad vznikl, tedy Slovinska, ale předloni také poprvé jinde - a to v Rakousku. Vinaři v Burgenlandu nás seznámili se svými produkty, kromě jiných vynikajících značek také s místní výlučnou specialitou, která nese jméno Uhudler. Při této příležitosti vznikl nápad střídat místa konání jednou ve Slovinsku a jednou někde v nedalekém zahraničí. Letos tedy – v duchu takto vznikající tradice – se o uspořádání přihlásili kolegové – turističtí novináři ze Srbska. Vzhledem k tomu, že se novinářských vinobraní pravidelně účastníme, nebylo opomenuto ani pozvání pro vinařské fanoušky z řad členů asociace Czech Travel Press.

Mezinárodní veletrh hotelového a restauračního zařízení, potravinářství a gastronomie For Gastro and Hotel se vyvedl. Zájemci z „branže“ se mohli seznámit s technickými i technologickými novinkami a očekávanými potravinářskými trendy, s novými kuchyňskými technologiemi i nevšedními potravinářskými výrobci. Krom toho mohli vidět v práci nejlepší kuchaře naší republiky a shlédnout soutěže a exhibice kuchařů, barmanů a baristů. Akci zahájil odborný Kongres for Gastro and Hotel, tentokrát na téma Úspěšný podnik v digitální době.

Oživení mnohých po roce 1989 doslova znovuzrozených památek i méně známých a turisty neprávem opomíjených historických míst a objektů je cílem přeshraničního česko-rakouského projektu „Památky žijí“, který se nyní po tříleté realizační fázi pomalu blíží do svého finále. Na jihu Čech je partnerem projektu s oficiálním názvem „Zlepšení přístupu a propagace kulturního dědictví v regionech Jižní Čechy – Vysočina – Waldviertel – Mühlviertel  pro hrady, zámky, kláštery a města s hradbami ATCZ31“ Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR).