Závěr prázdnin s Oživlými památkami 2011

Prázdniny se pomalu uzavírají a s nimi i Šlechtické kratochvíle, hlavní téma projektu Národního památkového ústavu s názvem Oživlé památky 2011.
 Oživlé památky 2011 přinášejí historii památkových objektů ve správě Národního památkového ústavu tak, jak ji neznáte. Díky doprovodným kulturním akcím můžete hradní či zámecké historické příběhy přímo prožít, ať už během nočních a večerních divadelních a kostýmovaných prohlídek, nebo při zámeckých slavnostech a gastronomických akcích, nebo do ní nahlédnout detailněji prostřednictvím tematických výstav. Kulturní programy státních hradů a zámků obohatí Váš rodinný výlet o mnoho zážitků navíc. Prohlídka hradu, zámku nebo jiné památky totiž nemusí znamenat jen tradiční procházku expozicí s výkladem!


Další měsíční témata, podrobnosti a tipy na výlety za zážitky na památkách naleznete na www.npu.cz.

 Pokud se necháte inspirovat, v této tiskové zprávě Vám přinášíme několik námětů na výlety v rámci projektu Oživlé památky 2011 do konce letošních prázdnin:

Hrad Karlštejn (Středočeský kraj)
17. 8. 2011    Večerní prohlídky s překvapením.

 

Zámek Lysice (Jihomoravský kraj)
17. – 21. 8. 2011  Léto budiž pochváleno – výstava květinových aranžmá obohatí prohlídkovou trasu zámku. Srpen 2011 obohacení klasických prohlídek o zajímavosti z kolekce historických koberců

 

Zámek Žleby (Středočeský kraj)
19. a 20. 8. 2011 vždy od 20 hod. Kratochvíle na zámeckém sídle, aneb kterak se bavila šlechta i nešlechta. Večerní a noční prohlídky zámku tentokrát o tom, jak naši předkové, páni i kmáni, trávili volný čas i zábavu a co všechno chápali pod krásným staročeským slůvkem „kratochvíle“.

 

Hrad Rožmberk (Jihočeský kraj)
19. – 20. 8. 2011 vždy od 20 hod. Rožmberské nebe – večerní kostýmované prohlídky oživené historickými postavami z hradu Rožmberk; ve 21:00, 22:00 a 23:00 hodin. Nutná rezervace.  Dále 24. – 28. 8. 2011 Rožmberská růže – výstava květinových aranžmá v prostorách prohlídkové trasy Buquoyské sbírky a v srpnu 2011  Jan Zrinský – Poslední Rožmberk, výstava se věnuje postavě nepříliš známého šlechtice Jana Zrinského. Ten se měl stát pokračovatelem slavného rožmberského rodu. Představuje množství artefaktů, které souvisí s osobou Jana Zrinského i jeho blízkých.

 

Zámek Vizovice (Zlínský kraj) 
20. a 21. 8. 2011 vždy od 13 hod.  Šlechtické kratochvíle – historicky první prohlídky zámku zaměřené na dochovanou kolekci stolních společenských her ze sbírek zámku. Návštěvníci se během prohlídky setkají s vrchcáby, kostkami, blechami, strategickou hrou Timo či Lotto a mnoha dalšími

 

Zámek Raduň (Moravskoslezský kraj)
20. 8. 2011 od 15 hod. Tradiční zámecký čaj tentokrát na téma Cestování v čase a prostoru. Již po sedmé připravujeme tradiční Zámecký čaj, v jehož průběhu Vás pozveme na odpolední kulturní program do prostředí květné zahrady a zámecké empírové oranžérie, na prohlídku vybraných prostor zámku, k občerstvení a k závěrečnému koncertu na terase.

 

Hrad Žebrák (Středočeský kraj)
27. 8. 2011 Netopýří večírek s ukázkami a projekcí ze života hradních netopýrů, dále 27. 8. 2011 1. ročník řemeslného jarmarku na louce pod hradem Žebrákem.


Zámek Benešov nad Ploučnicí (Ústecký kraj)
27. 8. 2011 ve 20 hod. Noční prohlídka na kouzelném zámku V. – na zámku potkáte bílou paní, zbrojnoše, vodníka, kuchařky a jiné dobové či pohádkové bytosti, provázejí průvodci v dobových kostýmech za doprovodu gotické a renesanční hudby.

 

Zámek Velké Březno (Ústecký kraj)
27. 8. 2011 od 21 hod.   Noční prohlídka zámeckých interiérů. 


Zámek Vranov (Jihomoravský kraj)
srpen 2011 výstava Dámský salon na šlechtických sídlech – přibližuje dámskou aristokratickou společnost, a to od konce 18. do začátku 20. století. Pozornost věnuje návštěvám divadel, koncertů, plesů a jiných okázalých společenských akcí, které jsou doloženy portréty, honosnými oděvy nebo doplňky toalet, jakými byli například rukavice, vějíře, kabelky, slunečníky nebo šperky. Výstava se ale věnuje i různým způsobům trávení volného času v intimním domácím prostředí. Připomíná například hudební nebo literární záliby dam, nabízí jejich výtvarné aktivity, výšivky a jiné druhy ručních prací.

 

Zámek Jaroměřice nad Rokytnou (Kraj Vysočina) 
srpen 2011 výstava Výchova šlechticů na Moravě – výstava představí výchovu a možnosti kariéry mladých šlechticů, zabývá se osudy dětí šlechtických rodin, kterým patřily Jaroměřice. 

 

Hrad Buchlov (Zlínský kraj)
srpen 2011  Výstava o magii, okultismu a zednářství na Buchlově

 

Soubor lidových staveb Vysočina (Pardubický kraj)
Celý srpen 2011 Nejsladší sen jest lidský spánek – výstava o vývoji nábytku určeného ke spaní v lidovém prostředí, která ovšem umožní nahlédnout do života, představ a sociálních vztahů lidí žijících od první poloviny 19. století do počátku 20. století v prostředí vesnice a malého města., uvádí etnografka Ilona Vojancová. Na výstavě si můžete prohlédnout nejen postele, konoušky a kolébky, ale i různé druhy tradičního povlečení, nočního prádla, ale také se například dozvědět něco o tom, jak si přivolat příjemné sny. Hlavně si však uvědomíte, že postel nás vlastně provází celým životem.
Těšíme se na Vás.


Kontakty:
Mgr. Zdeňka Kalová  , DiS., tiskový referát NPÚ, 257 010 207, 724 511 225, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.