Opravdu otevřené vinné sklepy

 

Vinařství Pereg zaujalo nejen vínem, ale i středověkými kostýmy

 

Opravdu to tak vypadá. My tu máme akce, jako jsou muzejní noci, noční návštěvy safari, dni otevřených dveří na středních či vysokých školách. No a Slováci mají Deň otvorených pivníc. Autor se přiznává, že jim tento den, respektive dva dny (pátek 25. a sobota 26. listopadu) ze srdce závidí. V podstatě to znamená, že 200 vinařů z 35 obcí otevřelo 160 vinných sklepů a v nich nabídlo vína z desítek odrůd, která se rodí na vinicích Malých Karpat od hradu Devín po Trnavu, návštěvníkům  k ochutnání a k nákupu. A protože byl v pátek i den Sv. Kataríny, tak se s tím svezla i mladá vína, tedy vína z letošní sklizně, kterým tu někteří říkají Svetokatarínská a další logicky Nová vína.

Po rozpadu federace a následkem privatizace se na Slovensku rozpadly velké socialistické podniky. V nich však bylo mnoho šikovných a pracovitých lidí, kteří začali zakládat vlastní drobná střední i velká vinařství. Objevil se však problém, že nestačí víno vyrobit, ale musí se i prodat, to znamená i dobře propagovat. Státní pomoc v tomto ohledu nebyla valná, takže zůstalo na vinařích, aby si pomohli sami. Jednou, v roce 1997 se majitel Vinárstva Pavelka, Ing. Milan Pavelka, v současnosti předseda Sdruženia Malokarpatská vínna cesta, doslechl o zajímavých akcích, která pořádají v sousedním Rakousku. Například v rakouském městečku Podersdorf am See se tradičně otevře kolem 20 vinných sklípků, kde vám zdejší vinaři nabídnou na ochutnání ta nejlepší vína, která se na pobřeží Neziderského jezera urodila. Za rok začal něco podobného spolu s PhDr. Annou Píchovou, ředitelkou Malokarpatského osvětového střediska a členkou sdružení Malokarpatská vinná cesta, organizovat i na Slovensku. Na přelomu milénia v roce 2000 se už konal první ročník zatím neznámé akce s názvem Deň otvorených pivníc. Tehdy se otevřelo návštěvníkům 17 vinných sklepů v Pezinku a Modre. Prodalo se 425 lístků po 500 Sk.

Po sedmnácti letech letos zaplatil víno milný labužník 50 EUR a mohl navštívit 160 sklepů. Za tento obolus obdržel sklínku s laserem vypáleným motivem vinných sudů a červenou taštičku, kterou si mohl pověsit kolem krku a do ní bezpečně uložit sklo. K tomu výtečně zpracovaný katalog, nazvaný Vínny pas, se jmény otevřených sklepů, fotografiemi majitelů, stručnými informacemi a tím veledůležitým - několika bonusovými lístky. Za tyto bonusy si mohl zakoupit u jakéhokoliv vinaře lahve s vinným mokem s padesátiprocentní slevou. Víno se do obdržených sklínek rozlévalo ve všech sklepích zdarma. Ovšem pozor, pouze do těch, označených logem akce. Do ostatních ani náhodou. Mimochodem, letos se zmíněných kompletů s bonusy prodalo na 8000.

Nešlo však jen o víno. Mnozí vinaři nabízeli také něco na zub, hrála cimbálová muzika a v jednom ze sklípků, přesněji ve Vinařství Miroslav Dudo, jsme dokonce narazili i na českou country skupinu z Benátek nad Jizerou. Ve spojení s vynikajícím vínem šlo o milé spojení. M. Dudo zase na oplátku pořádá veřejné ochutnávky svých vín v pojizerských Benátkách. Někteří vinaři nabízeli krom vína i ubytování, domácí marmelády, keramiku apod. Nezapomenutelný zážitek a skvělá kuchyně čekala u vinaře a vinohradníka Michala Bažalíka, který vlastní ve vinařské obci Svëtý Jur renesanční vinohradnický dům, který přebudoval na malebnou restauraci s chutnou kuchyní. Velice půvabnou záležitostí bylo i zjištění, že ačkoli okolní vinaři nabízejí letošní Katarínske nebo Nové víno, M. Bažalík má svoje mladé Bažolé. Také se může pochlubit faktem, že rytí do omítek a ničení fasád kvetlo i ve středověku, jak to dokumentuje jedna z vnitřních zdí jeho domu. Vinař Braňo Bahna se zase na svých dvou hektarech úspěšně snaží o produkci biovín. Letos nabídl něco unikátního. Pronajal si vinici, na kterou dvacet let nikdo nesáhl, a přesto měla úrodu. Víno z ní, nejspíše šlo o Zelený Veltlín, vůbec nebylo špatné a buket mělo intenzívní. Ne nadarmo si tento osobitý vinař na vizitku píše „autor vína“.

Museum či vinný sklep?

Velice zajímavá zkušenost jistě čeká každého návštěvníka městečka Modra. Ještě před tím, než přijede do města, uvidí zajímavou, napolo v zemi skrytou stavbu. Někomu se líbí, někomu ne. To je konečně osud mnoha moderních staveb. Tady však majitel skloubil doslova víno s uměním. Vinařství Elesko, a. s., patří totiž mezi největší výrobce vína na Slovensku a obhospodařuje 110 ha vinic. Budova je rozdělená na dvě části. V té spodní, je vybudovaný velice moderní vinařský provoz. Na jedné straně klasické, ale téměř obří dubové sudy, na druhé moderní nerezové tanky. To vše odděluje prosklená „ulice“, takže návštěvník při běžné prohlídce vůbec nemusí vstoupit do provozovny, ale vše ale může kontrolovat z uličky. To se však netýká akce s otevřenými sklepy. Ty totiž otevřeli i zde. To zajímavější však čeká výše. Majitelé tu totiž shromáždili obsáhlou sbírku děl slovenského rodáka Andyho Warhola. Bohužel v současnosti z důvodů obměny expozic momentálně uzavřenou.

O něco dále, v zástavbě rodinných domků kolem městečka mají svoje malé vinařství otec a syn Ružkovi. Obhospodařují necelé tři hektary, ale v předsklepení mají stěny pokryté diplomy a cenami nejen ze Slovenska. Mimochodem, zatím co v Česku jsme, pokud se vína týká, poměrně konzervativní, na Slovensku se experimentovat nebojí. Dávají na trh vína ze zde vyselektovaných kultivarů, jako jsou Dunaj, Nitria, Devín, Noria i dalších a ujal se i německý interspecifický kultivar Dornfelder. Takže pro informaci: Kultivar Devín vznikl křížením Tramínu a Veltlínského červenobílého. Je na Slovensku zaregistrovaný už v roce 1997. Je výsledkem spolupráce Doroty Pospíšilové (mimo jiné i manželky V. Hubáčka, již zesnulého dlouholetého ředitele Výzkumného ústavu vinařského z Karlštejna) a Ondreje Korpása.  Další zajímavou odrůdou je od své registrace v roce 2002 odrůda Milia. Vznikla křížením kultivarů Tramín červený a Müller Thurgau. Snad proto má vynikající, trochu muškátové aroma. Již osvědčeného křížence, kterým je odrůda Dunaj, mají rádi právě ve vinařství
Elesko. V Modre právě Dunaj pěstují na největší výměře na Slovensku. Jedná se o křížence odrůd Oporto a Muscat Bouchet. Výsledek křížení opět propojili se Svatovavřineckým a v roce 1997 tento sytě granátově červený kultivar zaregistrovali. Velice zajímavá odrůda, kterou můžete v Modre v několika sklepích ochutnat v barikované i nebarikované podobě. Bohužel odrůdových vín z relativně nedávno schválených kultivarů Hron, Nitria a Milia si autor ke své škodě nepovšiml nebo je nezaregistroval.

Vinařství Pereg odnaproti severní městské brány historické Modry se tak trochu vymyká ostatním sklepům v oblasti Malých Karpat. Nabízí nejen velmi kvalitní klasická vína, ale také vína ovocná. Podle diplomů na stěnách jsou i ony držiteli významných ocenění jako např. Šampion výstavy nebo Značka kvality SK. Autor například po více než 25 letech opět ochutnal pravé trnkové, či vína z černého či červeného rybízu. Navíc hosty obsluhovali mládenci i dívčiny ve středověkých krojích. To snad aby připomněli, že nedaleko odtud, na kopci, stojí filmaři oblíbený hrad Červeny Kameň. Nebo také, že nedaleko leží pověstná víska Slovenský Grob, známá vynikajícími husími pečínkami. Tam totiž každoročně vzpomínají slavnostním krojovaným průvodem na císařovnu Marii-Teresii, která tu dle pověsti tradici pečení husí založila.

Poslední zastavení na závěr bylo samozřejmě u iniciátora a autora úžasné akce Deň otvorených pivníc, a to ve sklípku jeho vinařství Pavelka a syn. Rodinné vinařství obhospodařuje 50 ha vinic a povětšinou se soustřeďuje na klasické evropské odrůdy. V nabídce však najdeme i Pálavu, Dunaj, Alibernet nebo Neronet. Ocenění, medailí i dalších artefaktů za kvalitu vína, alespoň podle vystavených exemplářů, tu mají ze všech sklepů a sklípků, která autor stačil po dobu akce navštívit, absolutně nejvíce. „První státní kontrolní známku jsme pro naše vína dostali už v roce 1997,“ říká Ing. M. Pavelka. Už tehdy si dal za cíl produkovat taková kvalitní vína, která by všude mohla propagovat terroir toho nejlepšího z Malých Karpat. Vinařství vyrábí vína s chráněným označením původu značky PAVELKA a CHATEAU ZUMBERG. V současnosti považuje za vlajkovou loď jejich vinařství cuvée PAVES. „Mám takové celoživotní heslo,“dodává mistr vinař na závěr: „Život je příliš krátký na to, abychom pili špatné víno!“

Antonín Karoch

Ing. M. Pavelka, vůdčí osobnost akce "Deň otvorených pivníc"

 

Podmínkou vstupu do sklepů a následného ochutnávání byla červená taštička na sklo a sklínka s logem

 

M. Bažalík originálně pojmenoval svoje Nová vína

 

Někteří vinaři nabízeli opravdu široký sortiment vín

Nejspíše světový unikát - museum spojené s vinným sklepem

 

Část vinařského provozu firmy Elesko

 

Andy Warhol dění kolem vína s pobavením sleduje. Ovšem, pokud sochy mohou něco sledovat.

 

© 2017 CzechTravellpress. All Rights Reserved. Designed By MaraXa & KraX