Úžasná vína z Rioji

 

 

 

Rioja (vyslovujte „Rjocha“) je jedno ze sedmnácti autonomních společenství Španělského království. Nachází se v severní části středního Španělska. Pro úplnost, stejně byla pojmenována v Jižní Americe další místa, např. v Argentině jedna provincie a její hlavní město. Metropolí oblasti Rioja je město Logroño, které je také správním centrem této po staletí proslavené vinařské oblasti. Historicky je součástí Staré Kastilie. V Logroño najdeme letiště, z baskického Bilbaa je to zhruba dvě hodiny jízdy autem, z Barcelony máme spojení vlakem, autobusem, po dálnici pojedete asi šest hodin. I další města stojí za povšimnutí. Uprostřed krásné krajiny mezi vinicemi se rozkládá starobylé město Haro, kde se tradičně každý rok 29. června odehrává Festival San Pedro, spojovaný hlavně se známou bitvou červeným vínem (Batalla de vino) a doprovázený bujarým veselím. Najdete tu také městečka s původními baskickými názvy jako např. Labastida, ze kterých dýchají staletí. Název regionu vznikl ze spojení Río - řeka a Oja - název řeky která regionem protéká. Na severu oblast hraničí s autonomním společenstvím Baskicka a Navarry, na západě a na jihu s Kastilií a oblastí Leon. Údolí Rioja se táhne od západu na východ podél řeky Ebro, která je jednou z nejdelších a nejvýznamnějších řek na Pyrenejském poloostrově. Počasí v celém údolí ovlivňuje pohoří Sierra Cantabria. Nejedná se sice o vysoké hory, ale rozeklané pohoří chrání údolí Rioja před srážkovými mraky. Proto je zde suché klima s kontinentálními vlivy. To znamená v létě velké horko, v zimě chladno. Kromě vína je gurmány či gurmety Rioja také známá svými lahodnými malými artyčoky, bílým chřestem a paprikami piquillo.

Drobty z minulosti

Známá historie vinohradnictví oblasti sahá až do 9. století našeho letopočtu. V historii soudobého vinařství je významným mezníkem devatenácté století, kdy se kvalita vína v oblast Rioja změnila pod francouzským vlivem. V druhé polovině 19. století byla vyšlechtěná většina klasických vín, která tu pěstují dodnes. Největším úspěchem v té době byl vynález láhve ze skla. Díky novým postupům ve výrobě skla bylo možné vyfoukat trvanlivější a levnější láhve. Ve stejném období objevil jeden neznámý vynálezce geniální spojení láhve, korkové zátky a vývrtky. Přišlo se na to, že vína v láhvi uzavřené korkem vydrží déle než vína v sudech a díky jinému zrání v láhvi si víno vytváří buket. Začalo se prosazovat používání síry ke stabilizaci moštů a vín. Proto dnes nacházíme na lahvích povinný údaj „Obsahuje siřičitany“.

V 19. století také vzniklo povolání sommelier tak, jako ho známe dnes. Slovo sommelier pochází od somme/sommier, tzn. zodpovědný za zvířata, volské potahy, které dopravovaly potraviny. Dříve to byli většinou silní muži, kteří měli na starosti přepravu sudů s vínem do sklepa a donášení vína na slavnostní tabule v šlechtických palácích. Aby měli dostatek síly, konzumovali delikatesy, které byly připraveny pro šlechtu, a zapíjeli to vínem z palácových sklepů. Začali tak vybírat k pokrmům vhodný druh vína a vzájemně je kombinovali. Postupem času se význam slova sommelier rozšířil na člověka, který odpovídal za přípravu a obsluhu u stolů. Hlavní odrůdou v oblasti Rioja je kultivar Tempranillo. Červené víno dle kvalifikace Rioja DOCa ho musí obsahovat minimálně 85 %. Doplňují ho odrůdy Mazuelo (Carignan), Graciano, Garnacha a případně i Viura, ze které se vyrábí skvělé bílé víno a Cuvée s přidáním odrůdy Mazuelo. Počet odrůd vína s označením Rioja DOCa je v oblasti omezený.

V roce 2007 byla autorizována odrůda Maturana Tinta. Snad, protože tu vinaři velice často a rádi vyrábějí cuvée. (Cuvée franc. je označení pro vína scelená z více odrůd. Většinou se scelují dvě až tři. Cuvée může vzniknout zpracováním více odrůd hroznů dohromady před lisováním, scelením rmutů či moštů nebo míšením více partií již hotových vín.) Cílem scelování vín je dosažení harmonie konečného produktu. V praxi to znamená, že vinař vyrovnává přebytek a nedostatek jednotlivých základních složek vína, jako jsou například kyseliny, cukry, obsah alkoholu a extraktu tak, aby celkový dojem vína byl lepší než dojem u jednotlivých odrůd vín před scelováním.

V rozmezí padesáti let 19. století utrpělo evropské vinařství pár ran, které znamenaly nejen soukromé, ale i národohospodářské škody. Nejprve se roku 1845 ve francouzských vinicích objevila peronospora a (americké) padlí révové (Uncinula necator). Nevyhnulo se ani španělským vinicím. Použitím sirnatých přípravků proti padlí a měďnatých postřiků proti peronospoře vinaři situaci do jisté míry zvládli. Jedna hrozící katastrofa byla zažehnána. Další přišla. Představovala ji zavlečená mšička révokaz, která napadá nejen nadzemní části révy i její kořeny. Révokazová epidemie se rozšířila po jihofrancouzských vinařských oblastech tak rychle, až zničila 500 tisíc hektarů vinic. Následovala její expanze nejen do blízkého Španělska, ale také do celé Evropy, včetně teritoria nynější České republiky. Ušetřeno bylo do současnosti jen málo teritorií, jako například Chile, Kypr, Argentina, části Austrálie a střední Asie.

Úžasné Tempranillo

Znalci vín rozdělují zdejší vinařské trati na tři části: Rioja Baja (nízká), Rioja Alta (vysoká) a na baskickou Rioja Alavesa (název odvozen od města Alava, baskitsky Araba). Liší se rozdílnosti půd a klimatickými podmínkami. Většina zdejších vám řekne, že vína z Rioja Alta a Rioja Alavesa s kombinací vlivu kontinentálního a atlantického podnebí jsou lepší než Rioja Baja, kde už převládá kontinentální podnebí. Samozřejmě to neplatí vždy. Lze objevit skvělá vína v celé oblasti Rioja, jen je třeba dávat pozor na výrobce a ročník a nenechat se unést opravdu výjimečně nízkou cenou.

V Rioja Alta najdete většinu světově známých vinařství a sklepů (ve španělštině „Bodegas“), zdejší vína jsou známa svoji plností a střední intenzitou obsahu extraktních látek. Rioja Alavesa je ze tří oblastí rozlohou opravdu rozlohou nejmenší, ale najdete zde ty nejžádanější vinice, ležící na svazích vedle vysokých břehů řek a rozeklaných pohoří. Vinná réva zde musí odolávat mlhám a mrazu. Od krůpějí vody hrozny osušuje severní vítr a v létě během velkých veder zase hrozny ochlazuje. Nejlepší vína pěstovaná v Rioja Alavesa jsou mezi opravdovými odborníky velmi ceněná pro krásnou ovocnou chuť a plnost. Patří tradičně k nejdražším a nejvzácnějším z celé oblasti.

Díky zkušenostem z Francie se i zde stalo zrání v dubových sudech standardem a produkovaná vína v oblasti Rioja proslula klasickým stylem, pro který je charakteristická jemná, krásná, červená, ovocná barva, stálá kyselost a aroma. Velice ceněných výsledků tu dosahují kombinací zrání v dražších francouzských a následně levnějších amerických sudech.

Nejnověji některá nová vinařství v Rioja začínají používat více francouzský nebo maďarský dub (místo klasického amerického bílého dubu), aby získali hladší a kulatější víno - obvykle s menším obsahem kyselin. Tato vína ale často postrádají tradiční oceňovanou zemitost vín z Rioja.

Hlavní odrůdou v oblasti Rioja je kultivar Tempranillo. Červené víno dle kvalifikace Rioja DOCa ho musí obsahovat minimálně 85 %. Doplňují ho odrůdy Mazuelo (Carignan), Graciano, Garnacha a případně i Viura, ze které se vyrábí skvělé bílé víno a Cuvée s přidáním odrůdy Mazuelo. Počet odrůd vína s označením Rioja DOCa je v oblasti omezený.

Čtyři typy vín

Rioja používá srozumitelný systém kvalifikace svých vín (DOCa Rioja – Denominación de Origen Calificada Rioja) takže je docela snadné najít to, co se vám líbí. Krom toho tu platí, čím déle je víno v dubovém sudu, tím vyšší je úroveň jeho kvality. Na kvalitu zdejších vín dohlíží kontrolní orgán pro víno, zvaný regulační rada DOCa Rioja, která kontroluje kvalitu výroby producentů a monitoruje sklizeň hroznů tak, aby zajistila empirické souznění vín z celé oblasti. To je pro zákazníka výhoda, protože vína z Rioja označená například "Crianza" budou mít podobný chuťový profil v celé oblasti. Rozeznávají čtyři různé druhy vína Rioja. Nejlepší způsob, jak je poznat, je mít vína ve sklenicích vedle sebe a začít ochutnávat od nejmladšího po nejstarší. Pojďme se blíže podívat na různé druhy červených vín (tinto) z oblasti Rioja (Španělsky tinto znamená červené víno, ale pozor v Kolumbii se říká takto kávě)

Joven (čte se Choven)neboli "vin joven", což česky doslova znamená "mladé víno“. Vína v prvním nebo druhém ročníku si udržují primární svěžest a ovocnost. „Tempranillo vino joven“ je například mladé víno bez výrazného obsahu taninu (tříslovin).

Crianza (čte se Krianza) zraje minimálně jeden rok v sudech a několik měsíců v lahvi. (U bílých vín minimální doba zrání v sudu kratší - 6 měsíců) Crianza je asi nejdostupnější víno z velmi kvalitních vín Rioja, zejména protože je i cenově nejdostupnější. Na úrovni Crianza stárnou vína nejčastěji v již použitých dubových sudech, takže barriková příchuť není tak výrazná. Crianza se dokonale hodí jako gastronomický doprovod k téměř všem jídlům. Díky poměrně vysokému obsahu resveratrolu ji doporučují odborníci jako vhodný nápoj před spaním. Mívá většinou ovocnou chuť, která zároveň není příliš agresívní. Tempranillo v Crianza má přirozené vysoké množství taninu. Cítíte trochu větší tělo, než u vína Merlot, ale přesto se více podobá vínům Cabernet Sauvignon .

Reserva se vyrábí z vybraných hroznů pouze z nejlepších ročníků s výborným potenciálem. Stárne po dobu 3 let, z toho alespoň jeden rok v sudech. (U takto označených bílých vín činí minimální doba zrání 2 roky s tím, že nejméně 6 měsíců musí zrát v sudech.) Reserva Rioja chutná opravdu dobře. Navíc vinaři vína na této úrovni raději nechávají stárnout o něco déle, než je stanovená minimální doba, a volí lepší hrozny. Proto mnoho nadšenců vína Rioja ji považují za nejoblíbenější, protože tvoří pomyslný i finanční střed mezi velmi ovocnou Crianza a nejdražším vínem, nesoucí označení Gran Reserva.

Gran Reserva, tak zde označují vybraná vína pouze z výjimečných ročníků, např. ročníky 2004 a 2005, které navíc u červených vín stárly minimálně 2 roky v dubových sudech a 3 roky v láhvi. U takto označovaných bílých vín je minimální doba zrání 4 roky. Červené víno Gran Reserva Rioja stárne nejdéle. Tím získává nádhernou strukturu tříslovin a z vína cítíte uleželou moudrost věku. Stejně jako u předchozích vín Rezerva, tak i při výrobě Gran Reserva platí, že většina vinařů vybírá pro tuto nejvyšší úroveň nejlepší hrozny a víno nechává opět zrát raději déle. Hrozny vhodné pro typ Gran Reserva se nemusí urodit i několik let. To znamená, že ke konečnému zákazníkovi se Gran Reserva dostává po 10 letech případně i starší. Gran Reserva s označením Rioja DOCa je ideální víno do sklepa, kde ho můžete archivovat až 30 let, samozřejmě při zajištění ideálních skladovacích podmínek

Pokud máte rádi strukturu Cabernet Sauvignon a ovocnost Grenache, pak budete milovat Tempranillo (Název odrůdy lze do češtiny přeložit jako „časné“. Oproti dalším odrůdám totiž dozrává dříve). Je to velké víno s vysokým obsahem tříslovin, které se hodí k jakémukoliv výbornému zvláště červenému masu. Tempranillo je velmi populární réva, která roste všude, ale její původní vlastí je Španělsko a nejznámější pěstitelskou oblastí právě Rioja. Právě proto jsou zde nejtypičtější suchá červená vína s výraznou převahou této odrůdy s obsahem alkoholu kolem 13,5 % s doporučenou teplotou servírování 18 °C. Oblíbená jsou však i mladá bílá vína polosladká a suchá s obsahem alkoholu 11,5 % s doporučenou teplotou servírování kolem 8 °C, kde převažuje odrůda Viura doplněná odrůdou Malvasía. Tuto kombinaci volí zejména ženy už tradičně v Japonsku a USA. V Rioja najdete i mladá růžová vína z odrůd Tempranillo a Viura, vhodná k předkrmům, bílým masům a pizze.

Ing. Jan Holeček

E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

 

© 2017 CzechTravellpress. All Rights Reserved. Designed By MaraXa & KraX