Jak si vedou rakouští vinaři

 

Den rakouského vína

Prý nikoliv špatně. Nejen letošní rok byl, co se počasí týká, štědrý k našim i k rakouským vinařům. Proto se i naši jižní sousedé mohou pochlubit mnoha vynikajícími víny z let 2013 i 2015. Protože rakouské vinařské oblasti jsou mnohem větší než naše a každý kilometr na jih se počítá, tak o to více. Tak to alespoň vyplynulo z prezentace 27 rakouských vinařů na Dnu rakouského vína, který proběhl 23. listopadu v hotelu Diplomat.

Je dobré poznamenat, že Rakousko má stejnou zeměpisnou šířku jako Burgundsko. Na rozdíl od této proslulé francouzské oblasti jsou u našeho jižního souseda rozdíly teplot podstatně výraznější. Horké letní dny a chladné noci pak dávají vzniknout výborným vínům. U nás asi nejlépe známe oblast v Dolním Rakousku, kterou poprávu nazývají Weinviertel. Když už nic jiného, tak tu pokračují vinařské stezky z Jižní Moravy, či naopak. Mnozí naši milovníci vína si k tomuto koutu Rakouska vytvořili opravdu vřelý vztah. Proto také část firem, které se zúčastnily letošního dne vín, pocházela právě odtud. Například Ernst Zimmerl, který určitě k velkým vinařům nepatří. Obhospodařuje kolem sedmi hektarů. Proto se specializuje na vína výrobně šetrná k životnímu prostředí a s limitovaným výnosem. Snaží se vyvarovat chemie a proti plevelům mezi keři nepoužívá glyfosfáty. Krom klasické nabídky jsme však u něj mohli ochutnat i kupodivu svěží a aromatické letošní nové víno 2016 s názvem Rivaner. S údivem jsme se dozvěděli, že se jedná o synonymum staré dobré odrůdy Müller Thurgau. Nedaleko českých hranic leží i vinice vinařky M. Faber-Köchl, která se také dala na Bio vinařství. Vinice zatravňuje a i jinak dává přednost tvrdé ruční práci, a to prý jak zelených prací, probírek hroznů, tak i vlastního sběru v několika fázích. Specializuje se vcelku pochopitelně na místní Zelený Veltlín. Její vinařství nabízí toto odrůdové víno jak jako lehké letní víno, tak i na klasiku Weinviertel DAC, archívní i DAC Reserve.

Prezentovali se tu ovšem i vinaři z dalších vinařských regiónů. Například zástupci již páté generace rodinného vinařství Schmelz z jižních svahů údolí Dunaje z oblasti Wachau. Je zajímavé, že díky čistému životnímu prostředí i oni zvolili pro svá nejlepší vína zdejší zelenou ještěrkou (stejně jako z obdobného důvodu náš Znovín). Vína s tímto motivem označují jako „Smaragd“, nejšpíše také po této ještěrce, která bývá zářivě zelená. Další vinaři přijeli z oblasti Burgenlandu. Údajně špičkou v celé oblasti jsou vinice, které leží na břehu jezera Neusiedlersee. Zde se daří především červeným vínům, ať už jde o Zweigelt, Frankovku nebo Svatovavřinecké. Manželé Kreningerovi tu platí za výjimečné vinaře. Obdrželi například čtyřikrát ocenění Nejlepší producent v Rakousku a mnoho další prý ještě cennějších vyznamenání. Spotřebitele jistě zaujme na některých etiketách jejich červených špičkových vín nápis 100 Day´s. Jak vysvětlil R. Keringer, znamená to, že zmíněná vína ležela celých sto dní na slupkách. Tato technologie dává vzniknout vysoce barevným a na tanin bohatým vínům. Je ale velmi náročná na technologickou kázeň. Proto ji využívá jen málokterý vinař.

Vinařství Ludwig Ehn pochází z malé, téměř hraniční vinařské oblasti Kamptal. Majitel obhospodařuje 14 ha vinic. Uživit tak malé vinařství dá jistě zabrat. Pěstují tu krom nepostradatelného Zeleného Veltlínu i Rýnský Ryzlink a z červených Zweigelt, Cabernet Savignon a dokonce i Syrrah. Krom klasických tu vyrábějí také šumivá vína a z odrůdy Žlutý muškát pálí zajímavý destilát.

Majitelé vinařství Taferner to mají o něco lehčí. Sídlí ve vinařské oblasti Carnutum, pověstné krásným počasím a vysokým slunečním svitem. Zdejší vápenitá sprašová půda tu spolu s počasím dává ideální předpoklady k výrobě skutečně zajímavých vín. Podle archeologických nálezů se zdá, že tu začali pěstovat révu vinnou už staří Římané. Jak úžasně aromatický Savignon Blanc, tak i Zweigelt kategorie Rubin Carnutum s obsahem 13,5 % alkoholu dávají tušit, že věděli, co dělají. Pokud jim podobná vína navíc nalévala stejně půvabná dívka, jako účastníkům na závěr Dne rakouského vína v Praze zástupkyně vinařství Taferner, určitě se jim z tohoto kraje odejít nechtělo.

Antonín Karoch

M. Faber-Köchl s dcerou prezentují svá vína

Rakouské vinohradnické oblasti

Krásná tečka nakonec

 

© 2017 CzechTravellpress. All Rights Reserved. Designed By MaraXa & KraX