Jak nabídnout regionální gastronomii?

Via Dei Sapori v provincii Friuli Venezia Giulia, severní Itálie


Bohyně české kuchyně, Czech specials, Gastronomia Bohemica, Česká kuchyně v moderním pojetí – to jsou jen namátkou některé z projektů, zabývajících se prosazováním české kuchyně jako významné součásti nabídky domácím i zahraničním turistům, jako jednoho z podstatných důvodů, proč se do Česka vydat, či po Česku putovat. Téma není nové, má za sebou již i nesporné dílčí úspěchy. Ale přiznejme si – stále ještě to není ono, na tomto poli máme ještě značné rezervy. Řada překážek, nedůsledností a někdy i neprofesionální přístup zdárnou cestu nezřídka komplikuje. Přitom existují příklady, jak na to, aby efekt přišel brzy a v plné míře. Jeden z opravdu pozoruhodných příkladů jsem objevil při nedávné novinářské studijní cestě do severoitalské provincie Friuli Venezia Giulia.


Metropole této provincie – Udine – se chlubí, ostatně podobně jako naprostá většina velkých, ale i menších italských měst, spoustou kulturně historických památek. Tato skutečnost v Itálii nikoho nepřekvapí. Co však je tu zcela neobvyklé, to objevíme pod názvem Via Dei Sapori. I dítě školou povinné bude z literatury vědět, že „via“ je cesta, v přeneseném významu slova také ulice. Nu a ve slovníku najdeme, že sapore je italsky chuť, saporito pak chutný, lahodný. A máme jasno: „ulice“ chutí, s nevtíravým podtónem - chutí lahodných… Dalo by se tedy jednoduše, bez konkrétní zkušenosti předpokládat: řetězec hospod, restaurantů, občerstvení…

To by však bylo mylně povrchní, naivní, neznalé. Pravda, byli jsme sem přivedeni, průvodci nás obeznámili s podstatou věci, jinak bychom sami asi také nepronikli do podrobností a pravou cenu „Ulice chutí“ sami neodkryli. Díky bohu se tak nestalo a tak jsme bohatší o zážitky, které rozhodně stály za to a navíc – mohou posloužit jako příklad hodný následování..


Pohostinství, kde jídlo není pouze „připraveno“, ale „promyšleno“


Tak charakterizují svou nabídku restauratéři, kteří se spojili k soustředěnému prosazování regionální kuchyně jako mimořádné turistické a návštěvnické atraktivity. A dodávají: „láska k tradicím – to je láska k budoucnosti“! Za podpory obchodní komory provincie, jmenovitě jejího prezidenta Enrica Bertossiho se definitivně zformoval projekt, který v současné době sklízí trvalý úspěch. Výběr chutí a vůní stezky Via Dei Sapori je výsledkem promíšení všech znaků provincie: od vrcholků hor až k mořskému pobřeží, podél měst na úpatí pahorků rodících skvělá vína - jinak řečeno směsicí všech předností rozmanitých krajinných typů celé provincie Friuli Venezia Giulia. Zdejší kuchyně je oslnivě bohatá, obsahuje tisíce vůní a chutí, jež se spojují i překrývají. Její nejvyšší standard zabezpečuje dvacet „top“ restaurantů, které – od hor Carnie až k pobřeží moře v Muggii, Terstu a Gradu – poskytují to nejlepší z půvabného kraje, kde se setkávají a splývají tři velké kulinářské tradice – středoevropská, slovanská a benátská…Tato rozmanitost se odráží v nabídce unikátních jídel dvaceti vynikajících restaurantů, sdružujících se pod uvedeným názvem. Které to jsou?


Počítejme: Ai Fiori v Terstu, Al Ferarút v Rivignanu, Al Grop v Tavagnacu, Al Lido v Muggii, Al Paradiso v Paradisu di Pocenia, Al Ponte v Gradisca d´Isonzo, All´ Androna v Gradu, Alla Pace v Saurisu, Campiello v San Giovanni al Natisone, Carnia ve Venzone, Da Nando v Monteglianu, Da Toni v Gradiscutta di Varmo, Devetak v Savogna d´Isonzo, Lá di Moret v Udine, Lá di Petrós v Melsu, La Primula v San Quirinu, La Subida v Cormons, La

Taverna v Colloredo di Monte Albano, Sale e Pepe ve Stregni a Vitello d´Oro v Udine. Jejich zásady? Přísně sezónní jídla, připravovaná z lokálních surovin, přičemž šéfkuchaři bdí nad jejich co nejlepším užitím. Využívání syrových, čerstvých surovin nejvyšší kvality, kdy kuchaři často znovuobjevují staré tradice zpracování, které by jinak upadly v zapomnění. Jejich neúnavná péče o kvalitu, jejich (a často také majitelů restaurantů) trvalá snaha o šíření informací, hovořících o vztahu gastronomie k zemi, její kultuře a historii činí z jejich produktů nabídku zcela unikátní. Mohu dát ruku do ohně: Friuli Via Dei Sapori rozhodně stojí za objevení a vychutnání. Poskytuje jak okamžitou slast z konzumace, tak trvalé dojmy a originální zkušenosti z provincie Friuli Venezia Giulia… 

 

© 2017 CzechTravellpress. All Rights Reserved. Designed By MaraXa & KraX