Trutnovské mlsání

 

Krkonošské podhůří je vyhlášené vynikajícími moučníky s borůvkami. Na horských svazích se borůvkovým keříkům daří, a tak drobné modré bobulky patřily a patří mezi stálice horalské kuchyně.

 

Z lístků můžeme připravit čaj, který má mimo jiné příznivé účinky na hladinu inzulinu v krvi, plody pak jsou základem lahodných koláčů, buchet, knedlíků či sladkých omáček. Sušené borůvky blahodárně působí na trávení a tiší trávicí potíže. Pokud si tedy dáme nějakou tu sladkou dobrotu s borůvkami, můžeme uklidnit své svědomí tím, že konzumací borůvek potěšíme nejen mlsné jazýčky, ale prospějeme i svému tělu.

 

Borůvky v tvarohu

Potřebujeme:

·100 g změklého másla + trochu na vymazání formy

· 100 g třtinového cukru

· 3 vejce

· 500 g měkkého tvarohu

· 1 sáček vanilkového cukru

· 1 lžíce celozrnné špaldové mouky

· 2 lžíce pšeničné mouky

·1 lžička prášku do pečiva

· 2–3 hrnky borůvek, mražených či kompotovaných

·hrubá mouka na vysypání formy


Postup:

Máslo utřeme se třtinovým cukrem a žloutky do světlé hmoty. Přidáme tvaroh, vanilkový cukr a obě mouky prosáté s práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do těsta. Kulatou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vlijeme do ní polovinu těsta, nasypeme polovinu borůvek a postup zopakujeme. Pečeme v troubě při 180 °C zhruba čtyřicet minut.

 

Borůvkové knedlíky zvané blbouny

Potřbujeme:

· 2 lžičky cukru

·10 g droždí

·190ml mléka

·1 lžička másla

·300g hrubé mouky

·¼ lžičky soli

·1 žloutek

· 400g borůvek, i mražených či kompotovaných

·tvaroh, případně i perník na strouhání

· máslo na přelití, cukr na posypání


Postup:

Ohřejeme mléko tak, abychom v něm udrželi malíček, ostatní suroviny necháme dojít pokojové teploty. Droždí rozdrobíme a zalijeme trochou mléka. Přidáme cukr, hrstku mouky a necháme vzejít kvásek.

Prosijeme mouku se solí, vlijeme zbylé mléko s rozpuštěným máslem, žloutek a kvásek. Vypracujeme tuhé těsto, které necháme pod utěrkou vykynout. Pak ho rozdělíme na stejné díly a naplníme borůvkami. Náplň pečlivě zabalíme a zahladíme spoje. Knedlíky necháme nakynout na válu pod utěrkou. Pokud je chceme mít dokonale kulaté, po chvíli je otočíme. Vaříme v páře či v osolené vodě 6–8 minut, v půlce obrátíme a odklopíme. Uvařené knedlíky scedíme a propíchneme vidličkou. Podáváme se strouhaným tvarohem, máslem a cukrem, případně i perníkem.

 

 

 

© 2017 CzechTravellpress. All Rights Reserved. Designed By MaraXa & KraX