Trutnovské švestkové buchty

Když nastane čas švestek, hledáme recepty na koláče, buchty, moučníky, ovocné knedlíky, povidla nebo čatní. Nastanou švestkové hody, kterým nikdo neodolá.


Kromě brambor a zelí, což je zelenina typická pro krkonošskou kuchyni, se v domácnostech hojně zpracovávají právě i švestky. Recepty na švestkové dobroty se dědí z generace na generaci, stejně jako recepty na krkonošského houbového kubu nebo krkonošské kyselo, sejkory a zelníky.

 

Receptů na švestkové buchty jsou desítky, jeden jediný ovšem pochází z Trutnova. Kdysi dávno, někdy začátkem minulého století jistá hospodyně na panským, jak se říkávalo, Anastázie Horňáková, si usmyslela, že do buchty ke švestkám přidá ještě čokoládu, to prý proto, aby pánovi lépe chutnalo. Plísnil ji totiž za to, že její švestkové buchty jsou kyselé.


A tak se stalo, že napříště už Stázička si u kupce kupovala dvě štangličky čokolády, jednu pro sebe a jednu do buchet, když věděla, že švestkové buchty bude péct. Recept si pak žil svým životem, hospodyňky si ho opisovaly, jejich dcery si ho opisovaly, i jejich dcery … a tak šel život a trutnovské buchty se švestkami a čokoládou se ve zdejších domácnostech pečou dodnes.

Ingredience asi na dvacet buchet: švestky, tabulka čokolády na vaření, 25 dkg polohrubé mouky, 25 dkg hladké mouky, 4 lžíce cukru krupice, 1 vejce, 1 žloutek, 250 ml mléka, sůl, tuk, droždí a další cukr do buchet.


Postup: 2 lžíce hladké mouky smícháme s cukrem, přidáme rozdrobené droždí a zalijeme teplým mlékem. Necháme vzejít kvásek. Smícháme zbytek hladké mouky s polohrubou, přidáme sůl, vejce, žloutek, kvásek a rozehřátý tuk. Zamícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout. Po vykynutí těsto vyválíme a rádýlkem si vytvoříme čtverce asi tak velké, aby se nám vešly do dlaně. Na každý kousek dáme dvě půlky švestek, kousek čokolády, lžičku cukru a případně skořici. Zabalené buchty dáme na pekáč vymazaný tukem a pečeme v troubě na 180 stupňů asi půl hodiny. Po upečení potřeme každou buchtu rozpuštěným máslem a pocukrujeme.

plus foto

© 2017 CzechTravellpress. All Rights Reserved. Designed By MaraXa & KraX