Lokální výroba, kvalita, originalita, to jsou základní znaky regionálních produktů. Přírodní výrobky, potraviny nebo třeba sklářské umění jsou ovlivněné místní kulturou, tradicemi, ale také přírodními podmínkami. Za místními výrobci se vydejme například do středních Čech a spojme návštěvu s výletem.
Na Královské cestě, kudy proudí turisté z celého světa, objevíte v modernizovaném Turistickém informačním centru Středočeské centrály cestovního ruchu nově prodejnu regionálních produktů od středočeských podnikatelů. Nový prostor umožňuje na jednom místě vystavovat a prodávat výrobky od lokálních řemeslníků, včetně vín, medu, bylinkových čajů, čokolád, džemů nebo sirupů. Nechybí ani sklářské výrobky, kosmetika a ručně vyráběné šperky. Většinu provozoven zúčastněných podnikatelů z regionu můžete navštívit i přímo v místě působení. Střední Čechy totiž nenabízejí jen krásné památky nebo přírodní scenérie, ale také zážitky spojené s návštěvou zdejších provozoven. A kam se vydat?
Na farmě Zelená Bohdaneč si na své přijdou především milovníci tradičního alkoholu a gurmáni se slabostí pro uzeniny. Pod značkou Agnes stojí v Bohdanči lihovar i pivovar, v jehož prostorách narazíte krom tekutého zlata i na v Česku ojedinělého výrobce sušených fermentovaných výrobků. Maso z prasat plemene mangalica zde zpracovávají na výrobu pršutu a dalších fermentovaných sušených pochutin. Kousek opodál zase zpracovávají ovoce z místních sadů pálením. Právě pálenky, likéry nebo jablečný mošt vás nalákají v na návštěvu Bohdanče. Tyto a další lahůdky si samozřejmě můžete v Bohdanči zakoupit. Stojí za hřích navštívit i zdejší Restauraci Agnes, kde se specializují na pokrmy připravené z vlastních zdrojů. Krom výše zmíněného se jedná i o zeleninu, bylinky, ryby a husy. A aby byla návštěva kompletní, ubytování zajišťuje Hotel Agnes.
Středočeský kraj možná není, na rozdíl od minulosti, typickou vinařskou oblast. Přesto zde najdete oblasti plné vinic a lahodného vína. Ať už ve zmíněné prodejně nebo při svém putování regionem si tak dopřejete víno plné chuti a tradic. Za vínem se můžete vydat do Mělníka. V zámku nad vinicí tu ve sklepích celoročně pořádají degustace. Do působivého podzemí se dostanete také při exkurzi do Regionálního muzea na náměstí. Vinařská expozice vás s historií místního vinařství dopodrobna seznámí. Pokud plánujete strávit čas v Kutné Hoře, dopřejte si posezení se sklenkou u vinice pod Barborou v samém srdci města. Místní Rodinné vinařství Vinné sklepy Kutná Hora ve městě obnovilo zašlou slávu pěstování vinné révy na Kutnohorsku, jehož tradice sahá do dvanáctého století. Degustaci dobrého vína prožijete v prostorách kláštera svaté Voršily. Degustační sklep nebo lisovnu vína můžete obdivovat i nedaleko Kolína ve Vinařství Klučov. Ochutnávku a návštěvu spojte s prozkoumáním města Český Brod, které je jedním z mála středočeských měst, kde uvidíte alespoň část středověkých hradeb s baštami.
V rodinné sklárně Rückl v Nižboru si uvědomíte, že tato továrnička je synonymem prvotřídního broušeného křišťálu už pěknou řádku let. Sklárnu v Nižboru založili roku 1903 a prošla zajímavým vývojem. Za své znovuzrození vděčí podporovateli českých značek, Martinovi Wichterlemu, vnukovi slavného vynálezce Otty Wichterleho. Pod vedením uměleckého ředitele Ronnyho Plesla, vzdává Rückl hold tradičnímu českému sklářství a ikonám české historie. Mimochodem také stojí i za výrobou filmové trofeje Český lev. Během komentovaných prohlídek sklárny můžete sledovat jednotlivé fáze a tradiční techniky výroby skla. V rámci exkurze se stanete brusičem a odnesete si domů svůj vlastnoručně vybroušený výrobek. Sklenice a další nižborské výrobky najdete také v prodejně Středočeské centrály cestovního ruchu ve Starém Městě v Praze.
Na levandulovém poli v Chodouni s vysázenými levandulemi lékařskými a manufakturou z bio levandule se vám bude líbit. Přímo na místě se dozvíte mnoho zajímavostí o kouzlu a síle této královny bylin a naladíte se na harmonii duše a těla v souladu s přírodou. Levandulové údolí je celoroční areál situovaný v panenské přírodě na vápencových mořích. Inspirací k znovuobnovení pěstování levandule byly pro současné majitele životy a příběhy českých bylinářů a farmářů, na jejichž činnost s pokorou navazují. Jako suvenýr nebo zajímavý dárek poslouží zdejší kosmetika nebo levandulové sušenky.
Rodinné Včelařství Šálkovi připravuje med pro náročného zákazníka. Velkou zásluhu na něm mají i jejich včely, které sbírají nektar v okolí Vysoké u Příbramě nebo v Brdech. Na návštěvu Vysoké u Příbramě vás v pražské prodejně nalákají ořechy, mandle a ovoce, vše v medu. Výlet můžete spojit s prohlídkou Památníku Antonína Dvořáka a procházkou přilehlého anglického parku s jezírky i sochou Rusalky. S láskou se včelaření věnují i ve Vojkově u Votic na pomezí České Sibiře a středního Povltaví. Ve Včelařství Vojkovský med zpracovávají přírodní poklad ručně a s respektem ke včelám i životnímu prostředí. Vybaveni medem a dalšími medovými výrobky nevynechejte nedaleký zámek Vrchotovy Janovice, který najdete v nádherném krajinotvorném parku.
Inspiraci k dalším výletům, turistické brožury a mapy najdete v Turistickém pražském informačním centru Středočeské centrály cestovního ruchu Husově ulici na Starém Městě. Další informace najdete na strednicechy.cz.
Lucie Vrubsová