Bývalá městská jatka se v současné době pomalu stávají dalším kulturním a turistickým centrem Prahy. Holešovická tržnice bude například hostit i vyhlášený newyorský street food Pastrami Pop-up, doplněný hodbou. Fenomén street food, tedy rychlé pouliční občerstvení, je stále oblíbenější a stává se z něho gastronomický fenomén. Na korzu u haly 22 můžete proto 4. května ochutnat americkou lahůdku, tzv. pastrani. Potěší hlavně milovníky hovězího.
Pastrami je sendvič z hovězího masa, nejčastěji z hovězího hrudí, které je u nás díky odlišnému systému bourání hovězího masa u nás poměrně těžko k sehnání. I příprava suroviny je časově velmi náročný proces. Maso musí řezník několik dní naložit do solného roztoku a směsi koření. Potom ho vyudí, uvaří, a nakonec ho na místě nakrájejí na tenké plátky. Zmíněná delikatesa pochází z Rumunska. Slovo pastrami pochází z rumunského slova ‚a păstra‘, tedy „uchovat“. V New Yorku však slovo zdomácnělo natolik, že ho zdejší strávníci považují za místní.
Originální občerstvení vám v tržnici naservírují firmy Food truck Take Eat EZ, dále Vinograf s nabídkou špičkových vín, barbecue restaurant Big Smokers, street food bistro Meat Vandals, baroví nadšenci MOVE bar a nabídku doplní nezávislý pivovar Falkon.
„Koncept pop-up festivalu Pastrami jsem nosil dlouho v hlavě. Dlouho jsem pátral po informacích k této unikátní delikatese a možnosti ji připravit i u nás. Od Erika Zlámala, majitele Take Eat EZ, a šéfkuchaře Vinografu Dušana Mackoviče jsem se například dozvěděl, že není jednoduché narazit v Česku na kvalitní Pastrami. Ačkoli se mnozí kuchaři snažili vyrobit tento pokrm hned z kraje devadesátek díky nově nabyté možnosti cestovat do zahraničí včetně USA, i po tak dlouhé době od revoluce je v naší zemi stále málo míst, kde si ho můžete dopřát. Myslím, že právě náročnost přípravy jídla řadu lidí odrazuje. Kdo se do lahůdky pustí, musí být trochu srdcař,“ vysvětluje Aleš Víšek z programového oddělení Holešovické tržnice a autor konceptu Pastrami Pop-up.
„Myslím, že takto koncentrovanou nabídku kvality s Pastrami v hlavní roli na jednom místě těžko naleznete kdekoli jinde. Když k tomu navíc přičtu skvělý hudební doprovod, který po dobu akce nebude chybět, mohu asi dodat jen jediné. Bylo by škoda, kdyby vám tato nevšední celodenní party utekla,“ komentuje zdejší street food Michal Tošovský, programový ředitel Holešovické tržnice. „Pastrami Pop-up je letos první z řady akcí, které nabídnou od jara až do zimy možnost potkat se s hudbou, gastronomií i kulturou různých chutí a různého původu. Holešovická tržnice dnes platí mezi řadou našich pravidelných návštěvníků za místo, kam se chodí za mimořádnými zážitky. Věřím, že Pastrami Pop-up tento pocit jenom umocní.“
Linda Antoni