Aktuálně

Velehrad, foto M. Peterka

Cestovní ruch zažívá po nelehkém covidovém období vzkříšení. Podle údajů, vydaných Českým statistickým úřadem, se návštěvnost již druhé čtvrtletí v řadě zvyšuje.
V porovnání s předcovidovým rokem 2019 dosáhl objem návštěvnosti na celostátní úrovni v letních měsících 90 %.
Ve 3. čtvrtletí letošního roku ve Zlínském kraji v hromadných ubytovacích zařízeních přenocovalo 334,2 tisíce hostů, z toho 26,3 tisíce ze zahraničí. Meziročně se jednalo o nárůst 12,9 %, což je po Praze nejvyšší růst v rámci České republiky.

Čeští zemědělci nemají v současné době jednoduchý život. Na jedné straně mnohdy nesmyslná evropská nařízení a na druhé straně ne zcela korektní konkurence z Německa, Dánska, Holandska a Polska. Aby je alespoň trochu podpořila, kuchařka a moderátorka Chili Ta Tuy navštívila jednotlivě celkem osm zemědělských a potravinářských podniků z různých oborů, aby v rámci projektu „Žijeme s jídlem“ na kameru uvařila několik svých specialit z jejich produktů.

Letošní úroda brambor dosáhne okolo 815 tisíc tun, což je o 35 tisíc tun méně než loni. Pro pokrytí poptávky na trhu bude proto nutné ze zahraničí dovézt zhruba 150 tisíc tun konzumních brambor, což se s největší pravděpodobností promítne i do výsledné ceny. Protože jde u nás o snad nejčastější přílohu, sáhneme si do kasy doma i v restauraci….

Asociace kuchařů a cukrářů ČR slavnostně vyhlásil výsledky 4. ročník soutěže pro kuchařky a kuchaře z mateřských škol, základních škol, středních škol, nemocnic, léčebných zařízení, lázní, domovů seniorů atd. s názvem „Nejlepší kuchař ve společném stravování“. Praktické finálové kolo se konalo od 26. 10. 2021 do 27. 10. 2021 v Makro akademii Praha a zúčastnilo se ho 10 nejlepších kuchařských týmů z každé kategorie.