Slavnostní akt. Foto Edita Volková
Cukrářka Mirka van Gils Slavíková přijela do Prahy pokřtít svou třetí kuchařku. „Famózní! Od babičky“ je vyznáním lásky k české cukrářské klasice. Knihu, v níž předává zkušenosti novým generacím, pokřtily herečky Jiřina Bohdalová a Chantal Poullain i modelka Andrea Verešová. Kuchařku vydává nakladatelství 103 media.
M. van Gils Slavíková, která pekla dorty pro Nelsona Mandelu, Daniela Craiga nebo Karla Gotta, a oblíbená porotkyně první řady pořadu Peče celá země pobývala dva týdny v České republice. Svým milovaným "cukrouškům", jak své fanoušky familiárně oslovuje na sociálních sítích, přijela představit její nejnovější třetí famózní kuchařku. „Mám taková malá pravidla. Například pravidlo tří, tedy do třetice všeho dobrého. Cukrářská klasika je třešničkou na dortu,“ komentuje novinku Mirka van Gils Slavíková.
Kuchařku s názvem „Famózní! Od babičky“ prvně ukázala na slavnostním křtu, který se konal v úterý 4. října v showroomu Luxury Table a neobešel se bez famózních dezertů. „Pro knihu jsem si vybrala tři kmotry. Osůbky, které miluju. Když křtíte knihu, tak té knize chcete přát to nejlepší. Proto jsem si vybrala sudičky, s kterými sdílím stejnou notu. Prostě jsme si dneska udělaly babinec,“ řekla o svých kmotrách Mirka van Gils Slavíková. Herečka Jiřina Bohdalová, modelka Andrea Verešová a herečka Chantal Poullain v proslovu vyzdvihly Mirky přívětivou osobnost, cukrářský talent a dokonalé recepty.
Tato cukrářská kuchařka vezme čtenáře na výlet plný nostalgie, vzpomínek na dětství a domov. „Každý recept láká ke snění,“ říká Mirka van Gils Slavíková. Knihu pojmenovala „Od babičky“ nejen proto, že autorka kuchařky už sama babičkou je. V názvu se navíc skrývá i vzpomínka na její vlastní prarodiče. „Měla jsem babičku, kterou jsem zbožňovala. Vždy na mě měla čas, úžasně vyprávěla a její laskavost byla bezbřehá. V rodině je síla. Na to by se nikdy nemělo zapomínat. To ona mě například naučila milovat kynutá těsta,“ vzpomíná autorka.
Diskuze nad českou cukrářskou klasikou. Foto: Edita Volková
M. van Gils Slavíková během svého života procestovala téměř celý svět, vyhrála desítky cukrářských soutěží a odpekla tisíce dezertů. I ti, kdo neznají její jméno, vědí, že je to „Ta s tou růžovou hlavou”. Ve své kariéře získala ocenění Professeur en sucre d’Art (Profesor cukrářského umění), zvítězila na několika cukrářských olympiádách a na Velké ceně Paříže. Dostala se tak mezi evropskou cukrářskou elitu, ale přesto dál studovala. Své umění zdokonalovala ve Francii a Švýcarsku. Pekla dorty pro Nelsona Mandelu, Daniela Craiga nebo Karla Gotta. V Jihoafrické republice, v USA i v Evropě vždy propagovala české buchty, koláče a perníky. Českou cukrařinu se snaží dostat zpět na úroveň té vysoce ceněné, prvorepublikové. Své umění staví na jednoduchosti, eleganci a na osvědčených cukrářských postupech. Jak sama říká – dezert musí ladit oku a hlavně chutnat.
Ve své další knize nyní přináší 70 ověřených receptů. Najde v ní cukrářskou klasiku, jako kremrole, věnečky, indiánky, větrníky, rakvičky a mnoho dalších známých lahůdek. Autorka předkládá nejen výběr receptů z dob svého učení, ale také z pramenů první republiky. Knihu Famózní! Od babičky věnuje Mirka van Gils Slavíková všem příznivcům cukrařiny, studentům i budoucím generacím. Její pocta české tradici je k zakoupení na oficiálních stránkách autorky na www.mirkavangils.cz