Roman Rotarov
Velice zajímavá moldavská vína představil v sklepních prostorách pizzerie Einstein v Einstein Baru jeden ze špičkových mladých moldavských someliérů Roman Rotarov. Moldávie má šestinásobně více hektarů vinic než Česká republika. Rozlišují tu tři velké vinařské oblasti s různým klimatem. Proto je také výběr vín rozsáhlý a velice obtížný. Someliér vybral na ukázku z každé oblasti ta typická, která výtečně charakterizují současnou moldavskou vinařskou produkci.
Republika Moldova má kolem 114 tisíc hektarů vinic, tedy šestinásobně více, než Čechy a Morava dohromady. Rozlišují tu tři geografická označení původu, tedy vinařské oblasti. „Největší z nich a na severu je Codru, kde se pěstují především kultivary na bílá vína. Na důkaz toho, že jsou opravdu kvalitní, jsem připravil vzorek Savignon blanc vinařství Carlevana, které sídlí asi 20 kilometrů od našeho hlavního města Kišiněva. V Codru krom toho působí i největší a nejslavnější vinařství, Cricova nebo Milestii Mici,“ vysvětluje Roman Rotarov. „Nejjižnější moldavská vinařská oblast se jmenuje Valul Traian. Na vinnou révu tu působí klima, ovlivněné Černým mořem, takže se zde daří kultivarům, poskytujícím červená vína. Pro ochutnávku jsem vybral vzorek z produkce firmy Gitana Winery s názvem Lupi (vlk) s vlčí stopou na etiketě. Je to silné červené víno s obsahem 14 % alkoholu a potěší každého milovníka barrikových vín. Třetím tzv. terroárem je Stefan-Voda. Pro révu téměř ideální oblast, odkud jsou výborná bílá i červená vína. V Moldově registrujeme 35 oficiálních kultivarů révy vinné, ale vinaři u nás pěstují mnohé další místní odrůdy. Ty sice nejsou určené pro mezinárodní trhy, ale vinařští odborníci některé ze zmíněných autochtonních rév vyhledávají jako zdroj jedinečných chutí a vlastností. Samozřejmě také šlechtíme vlastní nové odrůdy, především odolné vůči mrazům, plísním a mšičce révokaz.“
Něco pro milovníky barrikových vín
V Moldávii najdeme ryzlinky, rulandské révy, muškáty, Syrah, Tramín a další významné tzv. evropské révy. Jako dědictví po Sovětském svazu pěstují i kavkazské odrůdy révy vinné, například Rkatsiteli nebo Saperavi, které v současnosti zabírají necelých 20 % rozlohy vinic. „Mám tu zajímavý vzorek Saperavi, ročník 2016 z vinařství Timbrus. Jedná se mezinárodní moldavsko španělský projekt. Španělé zakoupili v oblasti Purchari vinice a vinařství vybavili nejmodernější španělskou technologií. Na vzorku vidíte, že keře kavkazských odrůd dávají velice výrazná aromatická vína. Vynikající jsou i v kupáži s evropskými víny, kterým dodávají barvu, určitou drsnost a zajímavou chuť,“ tvrdí R. Rotarov. Třetí skupinu tvoří tzv. autochtonní odrůdy. Zabírají zhruba méně než 10 % rozlohy, ale díky zájmu obchodníků se jejich rozloha rozšiřuje. „I v Moldávii jsme si už uvědomili, že světový trh se ani tak moc nezajímá o klasiku, ale o to, co se od běžné produkce liší,“ objasňuje someliér. „Jsou to především domácí odrůdy, které se u nás pěstují po staletí a které se vyznačují velice zajímavým aromatem i chutí. Jsou to zejména odrůdy pro bílá vína Feteasca Alba, Feteasca Regala, a pro červená Feteasca Neagra a Rara Neagra. Feteasca Neagra, kterou si dovolím nabídnout k ochutnávce, je z oblasti Stefan-Voda z vinařství Tewa. Víno má skvělou, trochu drsnější chuť a vynikající barvu. Občas ho vinaři používají jako barvířku. Stejně jako kavkazské odrůdy se i tyto jmenované osvědčily ve směsích s evropskými víny. “
Španělsko-moldavská firma Timbrus vyrobila tohoto vína velmi omezený počet 3500 lahví
„Nejnověji se u nás prosazují tzv. oranžová vína, která vyrábíme metodou gruzínského „kvevri“ v unikátní historicky dané hliněné nádobě. Na ukázku tu mám Oranžové ze série Raritet z již zmíněného vinařství Carlevana. Vína vyrábíme z bílých hroznů dlouhým ležením na slupkách. Vína mají sytou barvu, dost často téměř oranžovou. Proto „oranžové“.
Název likérového víno Kagor nyní nahradila značka Pastoral. Jinak je ovšem vše při starém
„Bohužel i my jsme se již setkali s EU názvoslovím a museli na něj reagovat. Stejně jako vy, kteří jste byli nucení změnit názvy burgundských odrůd na Rulandské a Rum na Tuzemský, i my jsme v rámci této politiky přejmenovali dříve tradiční název našeho proslaveného likérového vína Kagor na Pastoral. Naši malou ochutnávku bych rád zakončil právě likérovým vínem Pastoral z Vinařství Javgur. Ještě, než skončíme, rád bych poděkoval příteli Ruslanu Martinovovi, spolumajiteli Einstein baru, za to, že nám poskytnul velice zajímavé prostory jejich firmy k mé prezentaci moldavských vín. Je to mimochodem můj krajan, který tu v Praze už dlouho žije.“
Moldávie, přestože má kolem tří milionů obyvatel, produkuje celkově zhruba 1500 tisíc hektolitrů vína. Z toho tvoří cca. 45 % bílá vína, 38 % červená a zbytek připadá na ostatní, jako jsou například růžová vína nebo sekty. Registrují tu kolem 215 velkých i menších vinařství. Vinařství a vinohradnictví tvoří velkou část příjmů zdejšího hospodářství a moldavská vína pravidelně bodují na většině světových vinařských soutěží.