
Největší gastronomická událost v České republice, MAKRO Czech Gastro Fest, letos vstupuje do svého třetího ročníku. Přivádí do Prahy ve dnech 4. a 5. dubna 2025 světovou špičku v oblasti gastronomie. V pražském O2 universu budete mít možnost navštívit dvoudenní festival jedinečných kulinářských show, odborných diskusí, prestižních soutěží a zážitků pro profesionály i širokou veřejnost. Hlavními ambasadory jsou za profesionály v gastronomii Zdeněk Pohlreich a za amatérské kuchaře a milovníky dobrého jídla Karel Kovy Kovář.
Na festivalu letos přivítají nositele šest michelinských a světově oceňovaných šéfkuchařů, představí klíčové projekty pro rozvoj české gastronomie a nabídnou bohatý program, rozdělený do tematických sekcí. V rámci odborného programu „MAKRO FORUM“ proběhnou diskuse s předními osobnostmi české i světové gastronomie, včetně diskuse o nové vládní iniciativě na podporu české gastronomie a rozšíření Michelin Guide na celé Česko. „MAKRO Czech Gastro Fest není jen festival. Je to platforma, kde propojujeme s profesionály, inspirujeme mladé talenty a nastavujeme trendy pro českou gastronomii. Otevíráme tu důležitá témata, jako je rozvoj gastro turistiky nebo celorepublikovou dostupnost kvalitních surovin. Těšíme se na setkání všech, kdo mají gastro v krvi,“ tvrdí Jiří Nehasil, generální ředitel makro ČR a prezident festivalu.

Juniorské mistrovství v míchání nealkoholických koktejlů „Mattoni Grand Drink Junior 2025“, které nabízí studentům gastronomických škol možnost ukázat svou kreativitu a získat zkušenosti v oboru mixologie, se odehraje v sekci BAR pod záštitou České barmanské asociace. Soutěž „Czech Coffee in Good Spirits Championship“ propojí svět výběrové kávy s barmanským uměním. „Czech Latte Art Championship“ přivede na festival špičkové baristy, kteří předvedou svou kreativitu v kreslení do mléčné pěny. Vrchol festivalového programu přinesou druhý finálový den účastníci soutěže „Pilsner Urquell Master Bartender“, kde se nejlepší výčepní z celého Česka utkají o titul mistra v čepování plzeňského ležáku. Letošní novinkou bude vyhlášení vítězů přímo před návštěvníky festivalu, kteří zažijí finálové souboje na vlastní oči.
Tematické stánky, inspirované světovou kuchyní, zaplní celé spodní patro O2 univerza. Na ploše o rozloze přes 2 400 m² si budou moci návštěvníci užít „signature dezert“ od Ivety Fabešové ve stylu Gastro máme v krvi. A to fest! MASO Made by makro nabídne výběr šťavnatých grilovaných specialit, dvou typů hotdogů a oblíbených burgerů. Z lokálních surovin nabídne Iniciativa České pole tradiční zelňák s uzeným masem a oblíbené loaded fries. Z produktů Chytrý kuchař připraví kuchaři špecle s trhanou kachnou a zelím nebo domácí sekanou. Česká restaurace nabídne tři druhy tataráku. Na náměstí plném chutí nebudou chybět ani jídla asijské a italské kuchyně. Všechny degustační porce jsou v ceně vstupenky.

Dvacet unikátních kuchařských show během dvou dnů zažijí návštěvníci festivalu. Pro pátek i sobotu je připravené trimování sedmdesátikilové mořské ryby ve visu, které patří mezi vůbec nejatraktivnější show. Kuchaři navíc z ryby připraví čerstvé poké pro návštěvníky jako degustační porce. Celé páteční odpoledne pak bude k vidění finále soutěže „Pilsner Urquell Master Bartender, ve které se utkají ti nejlepší výčepní z Česka a Slovenska. Organizátoři „Pilsner Urquell Master Bartender“ připravili jedinečnu soutěž, která již od roku 2006 podporuje rozvoj české pivní kultury a zvyšuje prestiž výčepního řemesla. Jejím hlavním cílem je vzdělávání výčepních, kteří svým hostům zprostředkovávají komplexní zážitek z plzeňského ležáku. „Ti nejlepší letos představí své umění ve finále soutěže na „MAKRO Czech Gastro Festu,“ vysvětluje Vojtěch Homolka, vrchní obchodní sládek Plzeňského Prazdroje.
Součástí festivalu bude také „MAKRO FORUM“, kde se zejména v pátek můžete diskutovat s předními odborníky, zástupci oboru a šéfkuchaři. Jedním z témat bude nová vládní iniciativa, zaměřená na podporu české gastronomie, včetně rozšíření Michelin Guide na celé Česko. Dva michelinští šéfkuchaři promluví o tom, jak prestižní ocenění pomohlo jejich zemím i restauracím posunout se na světovou úroveň. Diskuse se zúčastní i zástupci CzechTourism, kteří představí přínosy této iniciativy pro rozvoj gastro turistiky.Nejznámější česká cukrářka Iveta Fabešová vytvořila pro festival exkluzivní dezert z krvavého pomeranče, inspirovaný mottem „Gastro máme v krvi. A to fest!“. Stejné motto vedlo světoznámého barmana George Němce k vytvoření signature koktejlu, který bude možné ochutnat v alkoholické i nealkoholické verzi.
Třetí ročník festivalu MAKRO Czech Gastro Fest se bude konat v pátek 4. a v sobotu 5. dubna 2025 ve čtyřech patrech O2 univerzum. Pátek bude patřit profesionálů z gastronomie, v sobotu festival otevře dveře široké veřejnosti. V ceně vstupenky jsou ochutnávky a degustační porce. Festivalem vás provedou moderátoři Markéta Hrubešová a Pavel Cejnar.
Text a foto Jaroslav Kratochvíl