
Vinařský rok některým vinařům nekončí loňským podzimem. Pokračují v práci ještě začátkem letošního roku, kdy vyrábějí vzácné slámové víno. V rodinném vinařství Château Valtice – Vinné sklepy Valtice lisují poslední hrozny Pálavy dokonce až téměř po 100 dnech ležení na slámě. A to je právě nyní.
Rok 2024 nezačal vůbec optimisticky. Po teplém jaru, kdy réva mohutně obrazila, zasáhla vinice přírodní katastrofa v podobě jarních mrazů, které zlikvidovaly až 50 % úrody hroznů v ČR. První vinobraní začalo hodně brzy, a tak si milovníci moravského burčáku přišli na své již v srpnu. Sběr hroznů však nebyl ani v půlce, když po vydatných deštích na nešťastné datum pátek 13. přišla další katastrofa, totiž povodně. Naštěstí ale i přes nadměrné deště a vlhko zůstalo zdraví hroznů dobré. Druhá polovina vinobraní pak už patřila nádherně slunnému počasí. Hrozny na Moravě tak mohly krásně dozrát. Redukce sklizně hroznů, způsobená jarními mrazy, významně snížila objem sklizených hroznů, ale zase napomohla k jejich výborné kvalitě. Díky vyšším teplotám se i v Château Valtice domnívají, že ročník 2024 bude skvělý nejen pro červená a bílá vína, ale i pro speciální vína slámová.
Základem úspěchu výroby slámových vín jsou dokonale zdravé hrozny, protože jen ty vydrží bez úhony přes tři měsíce uložení na slámě (proto slámové). Tady ztrácí vodu a koncentrují se v nich všechny chutě a aromatické látky. „Naše vinařství se výrobou slámových vín zabývá již desítky let. Jsme zvyklí, že se nám vinařský rok přehoupne pokaždé až do dalšího kalendářního roku, protože hrozny musí ležet na slámě nebo rohožích minimálně 90 dní,“ tvrdí ředitel David Šťastný z Château Valtice – Vinné sklepy Valtice. „Hrozny odrůdy Pálava jsme sbírali 23. září 2024 na naší prémiové vinici Brodské stráně. Ta mimochodem proslavila valtické vinaře na světové výstavě ve slovinské Ptuji mimo jiné vínem z odrůdy Sauvignon ročník 1997, které vyhodnocené jako absolutní šampione.“

Odrůda Pálava je pro výrobu slámového vína ideální především díky své vyšší přírodní cukernatosti a nádherné vůni, připomínající květ růže a lipového medu. Po sklizni uložili ve Valticích na slámu cca 5 000 kg hroznů této odrůdy z vlastní BIO farmy. Uložením ztratí skoro polovinu ze své hmotnosti a poskytne surovinu pro výrobu cca 900-1000 litrů slámového vína. Protože je vylisovaná šťáva z hroznů skutečně koncentrovaná, trvá speciálním kvasinkám proces výroby slámového vína násobně déle než výroba ostatních vín. Když k tomu připočteme lisování, které trvá minimálně tři dny, a následné zrání, tak si na slámové víno ročníku 2024 budeme muset po počkat téměř dva roky. Malá výlisnost, řada rizik a náročnost spojená s výrobou dělá ze slámových vín opravdovou vzácnost.
V České republice se výrobou slámových vín zabývá asi jen 20 vinařů, kteří v průměru vyrobí přibližně 7 500 litrů této speciality ročně.
Šárka Podlenová