Vše kolem vína a vinařství je pro našince velmi lákavé téma. Aby také ne, když je na jižní Moravě i v Čechách existuje tolik lákadel ve formě restaurací, vinoték i vinných sklípků. Kromě skvělého vína a milé obsluhy tu najdete také naučné trasy, cyklostezky, muzea a expozice, malebné sklepní uličky, historické nebo naopak moderní vinařské stavby, mozaiku vinohradů a další unikáty.
Jisté je, že není v lidských silách navštívit všechny a je nutné vybírat. Kam jet, kde se ubytovat, které vinařství navštívit, co je zajímavého cestou atd. atd.? Někdy je to složité a pomoci při výběru služeb s ověřenou kvalitou pomáhá Certifikace vinařské turistiky. Zmíněný certifikát je jistou formou záruky kvality, a slouží i jako doporučení. Všechny služby a zařízení se z hlediska certifikace dělí do pěti kategorií – vinařství, vinný sklep, vinotéka, restaurace s vínem a ubytování s vinařskou tematikou. Jednotlivá zařízení se mohou ucházet o jednu nebo více kategorií. Pro každou kategorii jsou tato kritéria samostatná a specifická, která posuzuje a o udělení certifikace rozhoduje Národní vinařské centrum.
Certifikace je záměrně výběrová, aby bylo takto označených a oceněných subjektů jen omezené množství. Aktuálně si lze při plánování návštěvy nebo dovolené s vinařským programem vybrat mezi certifikovanými ze 80 vinařství, 86 vinných sklepů, z 32 vinoték, 15 restaurací s vínem nebo vináren a 42 ubytování. V každé vinařské podoblasti na jižní Moravě, ale i v Čechách lze zařízení s tímto označením nalézt několik, takže si lze garantovanou kvalitu vybrat opravdu kdekoli. Rozpoznat zařízení, kde majitelé pochopili požadavky vinařských turistů, a v nabídce jejich služeb se tak projevil vkus, invence a profesionalita, lze velmi snadno. Krom lákavé samotné provozovny je odlišuje smaltová tabulka s logem Vína z Moravy nebo Vína z Čech a s českým i anglickým nápisem „Certifikace vinařské turistiky“. Bývá umístěná většinou u vchodu nebo na jiném vhodném viditelném místě, takže nehrozí její přehlédnutí.
Foto: Petr Brodecký
Společnou podmínkou všech takto označených zařízení je, že musejí primárně nabízet kvalitní moravská nebo česká vína. Další jsou už specifické ke své kategorii. Např. spojitost s vinařstvím a vínem musí být u ubytování zřejmá na první pohled. Restaurace musí disponovat nápojovým lístkem s dostatečnou nabídkou lahvových vín z dané podoblasti. Pro všechny provozovny je závazné i to, že dovedou podat informací o místní vinařské turistice, najdete u nich propagační materiály o víně a v neposlední řadě i prezentují se na nejrozsáhlejším webu o vinařské turistice www.vinazmoravyvinazcech.cz. Také pamatují i na zahraniční návštěvníky, pro které mají materiály o víně alespoň v jednom světovém jazyce.
Projekt certifikace realizuje Národní vinařské centrum společně s Nadací Partnerství za podpory Vinařského fondu České republiky. Více o moravských a českých vínech a také certifikaci služeb vinařské turistiky naleznete na www.vinazmoravyvinazcech.cz.