I město Dubrovník má vynikající kotviště, foto: Hrvoje Serdar
Chorvatsko bezesporu patří mezi přední světové jachtařské destinace. Více než 1 200 ostrovů a 1 700 kilometrů pobřeží s tichými zátokami je nepřehlédnutelné. Připočteme-li k tomu starobylá města s památkami, zapsanými na seznamu světového dědictví UNESCO, s národními parky a krasovou krajinou, s plnými víny, jednoduchou venkovskou i vytříbenou hvězdnou kuchyní je rozhodování, kam plout, snadnější. Jaderské moře bývá navíc klidné. Jen občas kvůli větrům ztrácí klid a dovede s lodí řádně pohoupat. Ale to už ke správnému plachtění patří.
V Chorvatsku najde jachtař více než 60 dobře vybavených přístavů, kde můžete absolvovat profesionální kurzy plachtění nebo si lze pronajmout jachty. Také tu najdete podél pobřeží tisíce mokrých a suchých kotvišť, dostupných po celý rok. I na ostrovech nabízejí místní četné sezónní přístavy, vhodná kotviště pro velké i malé lodě, a dokonce i v těch nejosamělejších zátokách a na neobydlených ostrůvcích jsou pevné bóje, díky kterým se stává i „divoké“ kotvení bezpečným dobrodružstvím na vodě.
Po vodě za vínem a kulinářskými zážitky
Zejména při plavbě na jih Chorvatska vás čekají i na podzim obzvláště příjemné gastronomické zážitky. I v malých rybářských vesničkách narazíte na staleté tradice a kulinářské poklady z kuchyně i ze sklepa. Blízkost moře například formovala chorvatské víno po tisíce let. Jeho osobitý a trochu drsný nádech dlouhodobě slaví mezinárodní úspěch. Bez ohledu na to, zda chutnáte červená nebo bílá, vína se stejně jako zvláštnosti každého ostrova rychle stanou zpříjemněním každé plavby. „Crno vino“ například Vranac, ale i jiná, jsou plná červené vína z Dalmácie, která určitě stojí za ochutnání. To samé platí i o speciálních bílých vínech, jako je Pošip nebo Grk. Obojí je k dispozici zvláště na Korčule, ale najdeme je i na jiných ostrovech.
Určitě doporučujeme zakotvit v přístavu Orebić na poloostrově Pelješac. Ocitnete se přímo v hlavní pěstitelské oblasti kultivaru Plavac Mali, nejznámější odrůdy vína v Dalmácii. Můžete tu také nakoupit čerstvé ryby i mušle přímo ze zdejších sádek. Středověké přístavní město Trogir, zapsané v UNESCO, je spolu s přístavem v Kaštela a nedalekým Splitem pevným bodem každé plavby vodami střední Dalmácie. Totéž platí pro ostrovy Šolta, Brač a Hvar, které si již dávno získaly svět sommeliérů svými intenzivně barevnými a aromatickými červenými víny. A samozřejmě, žádný námořník nemůže minout Zlatni Rat, slavnou pláž v Bolu na Brači.
Plavba do podivuhodného světa filmu a taveren
Kromě vína a přírody je dalším důvodem, proč vyplout do chorvatských vod, kultura. Ne méně, než deset míst světového dědictví UNESCO se snadno dostupnými kotvišti najdete v Poreči, Zadaru, Šibeniku, Trogiru, Splitu, Stari Gradu (Hvaru) a Dubrovníku. A všude na vás čeká báječná středomořská kuchyně. I ta je dokonce pod ochranou UNESCO. Čerstvé plody moře nebo úlovek dne si můžete vychutnat na souši v typických tavernách, nebo na palubě vlastní či pronajaté lodi o samotě v jedné ze mnohých kouzelných zátok. Například na oblíbených ostrovech Kornati. Například Žut, sice nemá vodu ani elektřinu, ale místní restaurace stále vaří úžadná jídla, na kterých si prý pochutnala nejedna hollywoodská hvězda. Točily se tu totiž záběry pro filmy jako Hvězdné války, Hry o trůny nebo Robin Hood. Dubrovník, „perla Jadranu“, se svými mohutnými hradbami se totiž stal vyhledávanou a nezaměnitelnou kulisu všech těchto trháků a mnoha dalších. Pokud máte zájem si prohlédnout filmová místa, jachtu zakotvíte v ACI Marina v Komolacu, a dál se můžete vydat pěšky, taxíkem nebo pronajatým autem.
Okolo ostrovů Hvar a Vis se zase můžete plavit po stopách Jacquese Cousteaua. Tyto dva ostrovy byly hlavními lokalitami při natáčení životopisného filmu. Ale nejen proto se staly jakýmsi hotspotem. Jako nejstarší chorvatská destinace pro plachtění, má Hvar kultovní status a jachtaři ho považují za jeden z nejkrásnějších ostrovů na světě díky svým přírodním plážím a zátokám. Vis, ostrov ve středním Jadranu, který je nejdále od pevniny, je nejen velkou láskou všech námořníků, ale fascinuje i potápěče. V temné modři zde leží a odpočívají letecké relikvie z druhé světové války. Skutečnost, že filmové hvězdy Meryl Streep s Piercem Brosnannem na ostrově natáčeli druhou část romantického příběhu Mama Mia, dělá bývalou vojenskou základnu ještě zajímavější.
Bez větru se samozřejmě neplachtí. Naštěstí je ho je v chorvatských vodách široká nabídka. Trocha znalostí, a hlavně respektu a opatrnosti vůbec neuškodí. Ať už se jedná o kamaráda skippera, typu Mistral, nebo nebezpečnější větrnou variantu Boru, je pro námořníky opatrnost zlatým pravidlem. Zatímco zkušené posádky hladce kloužou po vodě, i když fouká například zmíněná Bora, Scirocco nebo Jugo, "prázdninoví námořníci" by měli raději vyčkat v nejbližším přístavu, než vítr zeslábne. Alespoň lépe poznají zdejší víno a gastronomii.
Plavba v Chorvatsku, aneb tipy a triky:
Nabídka plachetnic v Chorvatsku je veliká a vysoce kvalitní. Podle zkušeností a počtu osob si vyberete od malých lodí pro čtyři osoby až po ty největší a nejmodernější jachty.
- Plavidla bez posádky (lodě do 15 metrů na délku) si lze pronajmout s odpovídajícími námořními zkušenostmi a plavit se na nich sami nebo s profesionálem; posádka se obvykle skládá z kapitána a palubního pomocníka, kteří manévrují a udržují loď v čistotě
- Pro sólové námořníky: základním požadavkem jsou dobré námořní znalosti a znalost počasí
- Kotvení/přenocování v „divokých“ zátokách se doporučuje pouze za příznivého počasí. Také je tu potřeba zkontrolovat stav mořského dna, hloubku, vzdálenost od pevniny a dalších lodí; Poměr hloubky a délky kotevního řetězu: minimálně 1:3
- Turistická taxa pro jachtaře (od délky lodi 7m): počítá se podle délky lodi, počtu cestujících nebo období; Platba pouze online na https://nautika.evisitor.hr/?lang=cs
Luděk Hladiš