Netradiční průvodce po jičínských památkách pod názvem Cesta Valdštejnských architektů vydalo Město Jičín. Velmi zasvěceným a při tom zajímavým způsobem popisuje okolnosti výstavby městské aglomerace v době Albrechta z Valdštejna. Text je doplněn osvěžujícími fotografiemi. Bohužel kvůli atraktivní grafice použil vydavatel psací písmo místo normálního tištěného. Čte se tedy velmi nepohodlně. Zvláště mladá generace, která už na psací písmo není zvyklá, tedy zřejmě výtečný průvodce zdarma číst nebude. Publikace je vytištěná současně česky a polsky.

Jakub Turek

 

Botanická zahrada hl. m. Prahy připravuje na čtvrtek 31. října oslavy Halloweenu. Ty jsou součástí výstavy dýní a dýňových aranžmá.  Ty jsou letos najdete ve stylu mexických oslav Día de los Muertos. Nebude chybět strašidelná výzdoba, zábavný program a opékání špekáčků. Program začíná ve 14 hodin a v 18 hodin jej završí lampionový průvod strašidelnou stezkou v areálu zahrady.

 

České chuťovky se zúčastnila s výrobky firmy Kmotr - Masna Kroměříž i její ředitelka

Česká chuťovka si jako nezávislá iniciativa potravinářských odborníků vybudovala za 16 let své existence jedinečné postavení mezi uznávanými značkami kvality českých potravin. Zřejmě tyto značky uznávají i zákazníci, protože mnozí výrobci, jak se ukázalo při slavnostním předávání jmenovaných ocenění dne 24. října, se do soutěže opakovaně a rádi vracejí. Vysoutěžená loga České chuťovky a Dětské chuťovky totiž zákazníkům srozumitelně sdělují, že dané potraviny jsou nejen kvalitní, ale především mají skvělou chuť.

Poděbrady, archiv SCCR

Střední Čechy jsou dlouhodobě oblíbeným cílem filmařů i filmových nadšenců. Kraj je pro filmové štáby atraktivní díky rozmanité krajině, historickým památkám i výhodné poloze. Přínosem pro kraj je nejenom přítomnost filmařů v regionu, ale i návštěva filmy inspirovaných turistů, kteří přijíždějí obdivovat místa známá z pláten kin nebo televizních obrazovek.

 

Ďábli medvědovití dostanou dýně nadívané křepelkami nebo kuřaty. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Rozšlápnout, prozkoumat nebo náležitě vychutnat. Už příští týden dostanou bezmála dvě desítky zvířat v pražské Zoo podzimní pochoutku dýně. Zatímco želvy, hroši nebo leguáni si na oranžových plodech pochutnají, pro masožravé nebo hmyzožravé druhy poslouží jako zdroj zábavný. Psy pralesní nebo ďábly medvědovité tak chovatelé potěší třeba dýněmi nadívanými kuřaty a křepelkami.

Využijte poslední možnost navštívit poličské muzeum, než se jeho "brány" na zimní sezónu zavřou. Užijete si nádherný výhled do podzimně zbarvené krajiny z rodné světničky Bohuslava Martinů, projděte se po hradbách, kde kromě rozjímání budete mít na dosah i trochu historie. Potom už zbývá jen navštívit čerstvě otevřené expozice v honosně zrekonstruovaných prostorách radnice v Poličce.

Institut turismu agentury CzechTourism zahájil podzimní část série školení pod názvem Akademie cestovního ruchu. Odborníkům se tak otevřela možnost dalších vzdělávacích kurzů. Akademie obsahuje sérii workshopů, školení a přednášek, určených pracovníkům organizací destinačního managementu, turistických informačních center, ubytovacích zařízení a dalších subjektů z oboru cestovní ruch. Pořadatelé pečlivě vybírají témata s vazbou na aktuální trendy oboru v Česku i ve světě. 

Západ slunce nad Budapeští

Budapešť je metropolí v srdci Evropy, kde se historie spojuje s inovacemi a výjimečná architektura s pulzující kulturou. Není divu, že toto velkolepé město opět získalo několik prestižních ocenění.