Čeští zemědělci nemají v současné době jednoduchý život. Na jedné straně mnohdy nesmyslná evropská nařízení a na druhé straně ne zcela korektní konkurence z Německa, Dánska, Holandska a Polska. Aby je alespoň trochu podpořila, kuchařka a moderátorka Chili Ta Tuy navštívila jednotlivě celkem osm zemědělských a potravinářských podniků z různých oborů, aby v rámci projektu „Žijeme s jídlem“ na kameru uvařila několik svých specialit z jejich produktů.

Rakousko je jednou z mnoha evropských zemí, kde v současnosti roste počet případů. Od pondělí 8. listopadu zde platí nová bezpečnostní opatření. Nazývají ho Pravidlo 2-G (getestet, genesen) což je ekvivalentem k českému pravidlu 2-O, tedy "očkován a onemocnění prodělal".

Blíží se svátek svatého Martina, na který se těší nejen milovníci pečených hus, ale i milovníci svatomartinského . Přesně ve čtvrtek 11. listopadu v 11 hodin totiž začnou vinaři otevírat první lahve Svatomartinského vína ročníku 2021. Letos na milovníky a fanoušky moravských a českých vín čeká mimořádně kvalitní ročník. Zároveň vinaři dají na trh rekordní počet lahví se sv. Martinem na vinětě.

Letošní úroda brambor dosáhne okolo 815 tisíc tun, což je o 35 tisíc tun méně než loni. Pro pokrytí poptávky na trhu bude proto nutné ze zahraničí dovézt zhruba 150 tisíc tun konzumních brambor, což se s největší pravděpodobností promítne i do výsledné ceny. Protože jde u nás o snad nejčastější přílohu, sáhneme si do kasy doma i v restauraci….

Asociace kuchařů a cukrářů ČR slavnostně vyhlásil výsledky 4. ročník soutěže pro kuchařky a kuchaře z mateřských škol, základních škol, středních škol, nemocnic, léčebných zařízení, lázní, domovů seniorů atd. s názvem „Nejlepší kuchař ve společném stravování“. Praktické finálové kolo se konalo od 26. 10. 2021 do 27. 10. 2021 v Makro akademii Praha a zúčastnilo se ho 10 nejlepších kuchařských týmů z každé kategorie. 

Pečená husa s knedlíkem a zelím, kaldoun a další dobroty jsou součástí svatomartinských hodů po celé republice. Tradice pečené husy na svatého Martina žije i na Budějovicku. Místní restauratéři si na husí týden nachystali to nejlepší ze svých receptů. Husa láká také, alespoň podle zamluvených pobytů, i hosty odjinud.

V naší republice je zvykem spíše nadávat než chválit. Snad nejvíce to od lidí schytává po aktuální energetice potravinářský průmysl. Celkem pochopitelně. Každý z nás běžně alespoň třikrát denně jí a snad ještě více pije. Bohužel, díky mnoha lobbistům a svépomocně pasovaným odborníkům na výživu vládne v naší současné populaci zmatek.  Je proto potěšitelné, že existuje platforma, která dokládá, že na české potraviny zas až tak moc nadávat nemusíme. Svědčí o tom i právě ukončený 13. ročník soutěže o značku „Dobrý tuzemský potravinářský výrobek Česká chuťovka 2021“ a „Dětská chuťovka 2021“.

Z tiskové konference  Foto: P. Brodecký

Již od roku 2012 návštěvníci webových stránek www.germany.travel používají volné textové pole k označení turistických cílů, které mohou s klidným svědomím doporučit dalším. Ze zmíněných údajů sestavuje DZT (Německá turistická centrála) žebříček 100 nejlepších. „Turistická země Německo“ je stále mezinárodně oblíbená značka. Více než 14 tisíc zahraničních návštěvníků online portálu www.germany.travel si od ledna do konce července 2021 vybralo svá oblíbená místa v anketě TOP 100 turistických cílů.