Porotci v 12. ročníku České chuťovky ocenili sedm výrobků od pekařů, uzenářů a kuchařů hypermarketu Globus. Ten se účastní soutěže už od roku 2016 a dodnes posbíral 24 ocenění. Letos porotě zachutnala šlehačkovo - mramorová i tvarohová bábovka, Královský koláč s českým mákem a švestkami, které patří do nové řady výrobků s názvem Česká tradice. Řezníci z Globusu letos uspěli s dušenou šunkou z kýty, Ostravskou klobásou a salámem Junior, vyrobeným podle tradiční receptury. Poprvé také přihlásili výrobek z Restaurace Globus. Porotě zachutnala Gulášová polévka, kterou tu prodávají i v praktické sklenici v regále“ Snadného vaření“.

Výřez z videa při online přenosu

Pracovníky třebíčského Ekotechnického centra Alternátor příjemně překvapil zájem o online projekce, které tato organizace nabízí školám a žákům coby doplněk k distančnímu vzdělávání. Komentované programy na unikátní projekční kouli Science on a Sphere zhlédlo hned v prvním týdnu této služby více než sto dětí z prvního i druhého stupně základních škol.

Plovárna na největším termálním jezeře v Evropě v Hévízu

Češi v posledních letech objevili Maďarsko. Vloni například činil počet českých turistů, směřujících do této destinace, téměř jeden milión. Letos to bude samozřejmě nepoměrně méně, protože pandemie si částečně vybrala svůj díl a o další pokles se postaraly národní legislativy.  Ne, že bychom dříve tuto zemi turisticky opomíjeli. Vždyť návštěva jezera Balaton pro ty, kterým se dříve nepovedlo dostat do Jugoslávie, byla vhodnou náhradou. Doba ale pokročila. Do této nám blízké země dnes jezdíme obdivovat historické skvosty, úžasná vína, místní gastronomii a především zdejší balneoprovozy. V současné době, díky mizerné situaci s nemocí covid v České republice, máme do Maďarska příjezd velice ztížený, i když zdejší orgány se na ty z nás, kteří si zaplatili léčebný pobyt ve zdejších lázních, hledí velmi shovívavě.

Takhle to vypadalo vloni

V koronavirovém tichu proběhlo vyhodnocení a vyhlášení výsledků již 12. ročníku soutěže „Česká chuťovka“. Tato nezávislá iniciativa potravinářských odborníků vybudovala za dvanáct let své existence nezpochybnitelné postavení mezi udělovanými a uznávanými značkami kvality českých potravin. O tom, že si ocenění váží i zákazníci, svědčí fakt, že se mnozí výrobci do soutěže opakovaně a rádi vracejí.

Bad Urach

Následky koronavirové pandemie ovlivní německý turistický cestovní ruch déle, než se předpokládalo. K tomuto závěru dospěla aktualizace studie společnosti Tourism Economics, která na žádost Německé turistické centrály (DZT) analyzuje dopad pandemie na 19 nejdůležitějších zdrojových trhů  "Turistické země Německo".

Nadace pro rozvoj architektury a stavebnictví vyhlásila v minulém týdnu osmičku vítězů soutěže Stavba roku 2020. Jednou ze staveb oceněných soutěžní odbornou porotou je i skleněná přístavba Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou! Nejen odborné komisi soutěže Stavba roku, ale ani místním vandalům neunikla tato unikátní skleněná přístavba! Hned tři dny po otevření rozbili kamenem jednu ze skleněných výplní a způsobili tak škodu v řádu statisíců.

Jihočeský Workshop

Přes eskalující koronavirovou krizi je třeba myslet na budoucnost. A přesně v tomto duchu v současné době vrcholí v Jihočeské centrále cestovního ruchu (JCCR) příprava „Koncepce rozvoje cestovního ruchu v Jihočeském kraji pro období let 2021 – 2030“. Nabídka turismu na jihu Čech by podle ní měla být do deseti let moderní, efektivní, hravá, inovativní a hlavně chytrá. Prostě SMART!!!