Cykloturistika zůstává jednou z méně postižených turistických odvětví i na východně Moravě

Dopady jarních opatření proti rozšíření koronaviru byly pro cestovní ruch ve Zlínském kraji velmi citelné. Počet hostů ve Zlínském kraji meziročně poklesl o 52,4% a přenocovalo jich o 47,6% méně. Druhá vlna bude asi ještě horší.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) bude od 11. listopadu do 11. prosince přijímat žádosti o podporu z dotačního programu COVID – cestovní ruch, který má pomoci subjektům působícím v turismu překlenout současnou fázi koronavirové krize. Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR) se ve spolupráci s manažery jedenácti jihočeských turistických oblastí rozhodla v této souvislosti poskytnout fyzickým osobám a firmám v regionu bezplatné poradenství, usnadňující orientaci v legislativním procesu žádostí. Pomoci se zde dočkají i žadatelé o podporu z programů COVID – kultura II. a COVID – nájemné.

Během zimních měsíců a chřipkových období sahá mnoho lidí po zdravých potravinách, jako jsou ovoce a zelenina, ze kterých tělo čerpá prospěšné vitamíny a minerály. Potravinou, na kterou se v souvislosti s posilováním imunity často zapomíná, je včelí med. Příznivé účinky medu jsou však známé již po staletí.

Kostel stětí s. Jana Křtitele v Hostivaři

První písemná zmínka o Hostivaři  v Kosmově kronice se píše roku 1068. Název získala zřejmě podle jakéhosi Hostivara sídlícího pravděpodobně na ostrožně nad Botičem. Přezdívka mohla vzniknout také podle obecného označení člověka, který hostům vařil nebo je varoval (chránil). Roku 1132 dokonce věnovali část vsi Hostivaře špitálu Sázavského kláštera. V roce 1541 získal a tím sjednotil Hostivař Jan Koutský z Kostelce. Ten přestavěl i tvrz (v místě dnešního Toulcova dvora). Roku 1577 koupil ves spolu s osadou Práče Vilém z Rožmberka, nejvyšší pražský purkrabí. 

Nadcházející svátek svatého Martina je na Východní Moravě (a nejen zde) spojován s tradicemi, k nimž patří gastronomické zážitky spojené s husí pečínkou, husí paštikou a dalšími dobrotami. A neodmyslitelně k tomuto období patří ochutnávání svěžího, mladého svatomartinského vína.

Mladoboleslavský hrad

Středočeská kulturní zařízení se přizpůsobují nové situaci a snaží se přes všechna úskalí zůstat v kontaktu se svými návštěvníky. Virtuální svět nabízí neotřelý způsob, jak se kulturně obohatit on-line. Středočeská centrála cestovního ruchu přináší první tipy, které stojí za zhlédnutí.

Cestu na Velkou Javořinu nově opravily Lesy České republiky. Po novém a bezpečném povrchu se tak turisté dostanou na nejvyšší kopec Bílých Karpat pěšky i na kole. V zimě si cestu užijí i běžkaři. Podnik investoval 34,3 miliony korun. Z Evropského fondu regionálního rozvoje dále čerpal 16,3 miliony korun. Jde o přeshraniční projekt s Lesy Slovenské republiky z programu INTERREG V-A SK-CZ.