Mléko a mléčné výrobky jsou pro lidskou výživu nesnadno nahraditelné

Tak se jmenuje projekt Agrární komory ČR. Jeho cílem je podpořit konzumaci mléka a mléčných, zvláště těch zakysaných, výrobků u dětí a mládeže. Mléko a mléčné výrobky obsahují krom bílkovin, mléčného cukru, laktózy, vitamínů B2 a B12, vápník a především vitamín D. Právě poslední vitamín má podle nejnovějších výzkumů na lidský organismus daleko větší vliv, než jsme si kdy připouštěli. A to u dětí i dospělých. Ovšem jeho příjem prý v naší české populaci není nijak optimální.

Sušice náměstí

Město Sušice leží v nadmořské výšce 465 m ve Svatoborské vrchovině. Toto bývalé královské město se rozprostírá po obou březích kdysi zlatonosné řeky Otavy a v současné době má okolo 11 500 obyvatel. Najdete ho v Plzeňském kraji v předhůří Šumavy na křižovatce turistických tras a na okraji Národního parku Šumava.

 

Český trh s chlebem je v současnosti jeden z nejvyspělejších v Evropě. Alespoň, co se týká sortimentní nabídky a jeho kvality. Chléb u nás peče okolo 700 klasických pekáren. Ročně tak vyrobí 275 tisíc tun zmíněného tovaru. To znamená denně 1 milion upečených kusů. Proto si i u nás pekaři s úctou  připomínají každoročně 16. září Světový den chleba. A slaví ho soutěží.

Hallstatt v zimě. Copyright: Österreich Werbung, Foto: Popp & Hackner

Lyžování, snowboarding nebo freeride jsou stále zdaleka nejoblíbenějšími zimními sporty a Rakousko je se svým vysokým procentem podílu na evropském trhu stále nesporným a jasným lídrem. Nicméně i turistiky této země se dotkl loňský coronavirový atak.  Rakouská národní turistická centrála Österreich Werbung a její partneři proto letos zahajují pod hashtagem #winterliebe svou dosud největší mezinárodní kampaň.

Po loňské coronavirové pandemii a mnoha zrušených vinařských akcích, konečně dobrá zpráva. Třicet tři hustopečských vinařů zve na podzimní Festival otevřených sklepů, který se uskuteční o víkendu 6. a 7. listopadu, konkrétně v Hustopečích, Zaječí, Přítlukách a Rakvicích.

Vinaři z vinařství Annovino Lednice připravili první mladá letošní vína už s předstihem. Už ve středu 13. října je stočili a v současné době míří jejich produkty za svými zákazníky do celé České republiky. Umožnila to zdejší moderní technologie. Milovníci moravských vín tak už nemusí čekat na mladá vína ještě několik týdnů do svátku sv. Martina.

Veletrh hotelového a restauračního zařízení, potravinářství a gastronomie FOR GASTRO & HOTEL byl co do rozsahu asi nejmenší v historii této akce. Nicméně přežil jednoroční coronavirové uzavření leňanského výstaviště a následný požár. Nicméně i tak představil nové trendy a technologie v oboru pohostinství a následných dobou vynucených služeb. Velice zajímavý byl i současně probíhající Kongres For Gastro.